Chowder warzywny

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Przepis pochodzi z książki "Z kuchennej półeczki kuchnia wegetarianska", robiony przeze mnie wielokrotnie, z zestawem warzyw modyfikowanym wg aktualnych zasobów.

1 łyżka oleju
1 czerwona cebula pokrojona w drobna kostkę
1 papryka pokrojona w drobna kostkę
3 zmiazdzone ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 duży ziemniak pokrojony w drobna kostkę
600 ml mleka
300 ml bulionu warzywnego
50 g rozyczek brokulow
300 g kukurydzy z puszki odsaczonej
75 g startego ostrego sera
Sól, pieprz

W garnku rozgrzać olej, przez ok. 3 minuty obsmazamy cebulę, czosnek, papryke i ziemniaka. Mieszając dodać mąkę i gotować ok 30 sekund. Dolać mleko i bulion, wymieszać. Dodać brokuly i kukurydze, doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na średnim ogniu ok. 20 min, aż warzywa bedą miękkie. Dorzucić starty ser, mieszać aż sie rozpusci. Doprawic solą i pieprzem.

Z tej porcji wychodzą 4 średnie miseczki, z reguły zwiekszam o polowe składniki.
Fotkę uzupelnie przy najbliższej okazji.