3 kwaskowe jabłka
10 dag rodzynek
po pół szklanki:
-cukru
-wody
-octu winnego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki startego imbiru
sól
po małym strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej
Umyte jabłka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z wodą i rozgotować na mus.
Papryki upiec i obrać, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu jabłkowego, doprawić octem, zmiażdżonym czosnkiem, cukrem, imbirem, namoczonymi rodzynkami. Posolić do smaku. Dokłądnie zmiksować i dusic 5 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku, nie dłuzej niż 3-4 dni.
Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Polityki "50 smakołyków ze spiżarni" Piotra Adamczewskiego. Nie wypróbowywałam go jeszcze, ale już widzę, że dałabym mniej wody do duszenia jabłek i chyba mniej octu na te 3 sztuki. Sądzę, że można go zapakować do słoików i pasteryzować z kwadrans, wtedy pewnie wytrzyma dłużej niż 3 dni
10 dag rodzynek
po pół szklanki:
-cukru
-wody
-octu winnego
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki startego imbiru
sól
po małym strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej
Umyte jabłka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z wodą i rozgotować na mus.
Papryki upiec i obrać, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu jabłkowego, doprawić octem, zmiażdżonym czosnkiem, cukrem, imbirem, namoczonymi rodzynkami. Posolić do smaku. Dokłądnie zmiksować i dusic 5 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku, nie dłuzej niż 3-4 dni.
Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Polityki "50 smakołyków ze spiżarni" Piotra Adamczewskiego. Nie wypróbowywałam go jeszcze, ale już widzę, że dałabym mniej wody do duszenia jabłek i chyba mniej octu na te 3 sztuki. Sądzę, że można go zapakować do słoików i pasteryzować z kwadrans, wtedy pewnie wytrzyma dłużej niż 3 dni