Chutney z agrestu
Składniki:
1 kg agrestu,
2,5 szklanki cukru,
pól szklanki octu (10%),
po łyżeczce soli i kminku,
pól łyżeczki imbiru w proszku,
1-2 ząbki czosnku,
po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu.
Kminek gotujemy w wodzie (3 łyżki) i pozostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Agrest oczyszczamy z ogonków, zalewamy odcedzonym naparem z kminku i gotujemy przez 2 minutki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz ocet. Smażymy ok. 20 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z grilla i do fondue.
Składniki:
1 kg agrestu,
2,5 szklanki cukru,
pól szklanki octu (10%),
po łyżeczce soli i kminku,
pól łyżeczki imbiru w proszku,
1-2 ząbki czosnku,
po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu.
Kminek gotujemy w wodzie (3 łyżki) i pozostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Agrest oczyszczamy z ogonków, zalewamy odcedzonym naparem z kminku i gotujemy przez 2 minutki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz ocet. Smażymy ok. 20 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z grilla i do fondue.