Ciasto cappuccino-kokosowe z bakaliami i owocami

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ostatnio odkopałam mój dawny przepis na składany torcik.
Nie znalazłam takiego przepisu na forum, więc podaję swój.
Ciasto jest wysokie, aromatyczne, ale nie przesycone smakiem.

Składniki


Ciasto kakaowe:
8 jajek
1,5 szkl. cukru pudru
4 łyżki cukru waniliowego
2 szkl. mąki
8 łyżeczek kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia


Ciasto kokosowe:
10 białek
2 szkl. cukru
5 szkl. wiórków kokosowych


Krem bakaliowy:
2 szkl. mleka
10 żółtek
3 łyżki mąki
3 łyżki mączki ziemniaczanej
4 łyżki cukru waniliowego
Pół szklanki cukru pudru
1,5 kostki masła
Pokrojony ananas z puszki
3 szklanki dużych rodzynek


Krem cappuccino:
10 dag kawy cappuccino
3 opakowania bitej śmietany w proszku
3 szklanki mleka
2 galaretki cytrynowe i 1,5 szkl wody lub 5 łyżek żelatyny i pół szkl wody
Pokrojone brzoskwinie z puszki
Małe bezy

Polewa
2 gorzkie czekolady i 1 deserowa
Pół szkl. mleka
¼ kostki masła
2 łyżki cukru waniliowego


Przygotownie


Przygotować dwie jednakowe podłużne formy do ciasta.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.

Ciasto:
Spośród składników kakaowego ciasta ubić białka, dodać cukry i żółtka, następnie resztę składników i wymieszać.
Masę podzielić na dwie części i wylać na blachy (– większą część , która będzie spodem gotowego ciasta i mniejszą – niższą, która będzie górą ciasta).

Ciasto kokosowe ubić z białek i cukru, na koniec dodać wiórki i delikatnie mieszać.
Masę wyłożyć na ciemne ciasto.
Wszystko razem piec 30-40 minut.


Krem bakaliowy:
Mleko i żółtka wlać do garnka i ubić trzepaczką, dodać cukier waniliowy i mąki.
Gotować na małym ogniu jak budyń, cały czas mieszając trzepaczką.
Masło utrzeć z pudrem, dodać zimny budyń i rodzynki.


Krem cappuccino:
Cappuccino, śmietanę i mleko ubić.
Dodać rozpuszczone galaretki lub żelatynę.


Polewa:
Składniki polewy połączyć w garnku nad parą.



Przekładanie:
Ciasta nasączyć ponczem, alkoholem lub sokiem z puszki.
Na spód kakaowo - kokosowy wyłożyć ananasa, na niego krem budyniowy.
Na krem budyniowy wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć połową kremu cappuccino, wyłożyć bezy, pokryć pozostałym kremem.
Na krem cappuccino położyć drugie ciasto, odwracając je „do góry nogami” i polać roztopioną czekoladą.




Ostatnio robiłam to ciasto w formie tortu w dużej tortownicy.
Spód wyszedł trochę duży, dlatego przecięłam ciasta kakaowe i zyskałam przez to dwa cienkie blaty ciasta. Jeden dałam na samą górę i na niego polewę, a drugi wpakowałam między dwa kremy. Kokos wyrasta spory, ale pod wpływem kremów opada, robi się wilgotny i smaczny, dlatego nie ma sensu go przecinać, bo może się pokruszyć.

Jeśli chcemy mieć chrupiący torcik, to najlepiej zrobić go chwilę przed podaniem i schłodzić.
Dla mnie najsmaczniejszy jest po dwóch dniach - rzadko daję wtedy beziki pomiędzy krem.


Wydaje mi się, że nie ma sensu robienie go z połowy porcji, gdyż znika błyskawicznie. A nawet, jeśli coś zostanie, to warto zamrozić i mieć na później - odmrażany też jest dobry.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Robiłam podobny tort ale miałam masę czekoladową i chałwową, a ciasto z mniejszej ilości składników.
Był pyszny. Myślę, że ten też jest pychotka. Nie wiem tylko dlaczego ciemne ciasto dzielisz na dwie różne części. Nie mogą być takie same?
 

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Mogą być jednakowe, ja jednak wolę mieć bardziej gruby spód - tak bylo w przepisie, który kiedyś dostałam i tego się trzymałam, nawet nie zastanawiałam sie, żeby dzielić na równe części. Ale to przecież nie jest zabronione
icon_biggrin.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0