- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Inspiracja : http://anjasfood4thought.blogspot.com/2010...tmeal-cake.html
Ciasto cynamonowe z rodzynkami i płatkami owsianymi
1 / 2 szklanki płatków owsianych
1 / 3 szklanki ciepłego mleka
1 / 2 szklanki rodzynek ( u mnie suszone żurawiny)
1 / 4 szklanki oliwy z oliwek
1 / 3 szklanki cukru palmowego ( u mnie cukier trzcinowy)
2 jajka
1 / 4 szklanki jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier waniliowy)
1 szklanka mąki pszennej razowej ( u mnie mąka pszenna zwykła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Kruszonka
1 / 4 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru palmowego
1 łyżka masła
Płatki owsiane i rodzynki zalać gorącym mlekiem i odstawić na 20-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę keksową (20x10cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć cukier z oliwą , potem kolejno dodać jaja i dokładnie utrzeć. Następnie dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Wmieszać w masę płatki z rodzynkami. Osobno wymieszać suche składniki : mąka, proszek, soda i cynamon. Połączyć suche składniki z masą. Zrobić kruszonkę dokładnie mieszając płatki, cynamon, cukier i masło. Wlać przygotowane ciasto do foremki, posypać kruszonką. Piec 45-50 minut.
Ciasto cynamonowe z rodzynkami i płatkami owsianymi
1 / 2 szklanki płatków owsianych
1 / 3 szklanki ciepłego mleka
1 / 2 szklanki rodzynek ( u mnie suszone żurawiny)
1 / 4 szklanki oliwy z oliwek
1 / 3 szklanki cukru palmowego ( u mnie cukier trzcinowy)
2 jajka
1 / 4 szklanki jogurtu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier waniliowy)
1 szklanka mąki pszennej razowej ( u mnie mąka pszenna zwykła)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Kruszonka
1 / 4 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka cukru palmowego
1 łyżka masła
Płatki owsiane i rodzynki zalać gorącym mlekiem i odstawić na 20-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, foremkę keksową (20x10cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Utrzeć cukier z oliwą , potem kolejno dodać jaja i dokładnie utrzeć. Następnie dodać jogurt i ekstrakt waniliowy. Wmieszać w masę płatki z rodzynkami. Osobno wymieszać suche składniki : mąka, proszek, soda i cynamon. Połączyć suche składniki z masą. Zrobić kruszonkę dokładnie mieszając płatki, cynamon, cukier i masło. Wlać przygotowane ciasto do foremki, posypać kruszonką. Piec 45-50 minut.