Ciasto Cypitrynowe

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
Ciasto Cypitrynowe
10.08.2007%20(49).JPG


Biszkopt cypitrynowy:
*8 żółtek + 8 białek
*1/2 szk. cukru drobnego
*1 szk. cukru pudru
*2 szk. mąki pszennej
*szczypta soli
*5 łyżek wody
*łyżka octu
*kurkuma do zabarwienia ciasta
*skórka z jednej cytryny (starta) + aromat cytrynowy
*cukier waniliowy

Żółtka ubijamy: z wodą, cukrem waniliowym, olejkiem i octem.
Dodajemy 1/2 szk. cukru i ubijamy mikserem nad kąpielą wodną aż do uzyskania puszystej masy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a pod koniec dosypujemy stopniowo cukier puder. Ubijanie kończymy, gdy masa stanie się błyszcząca i jednolita.
Teraz dodajemy kurkumę, aromat oraz skórkę i jedynie łopatką delikatnie mieszamy masę.
Następnie do masy z białek dodajemy po łyżce masy żółtkowej i również ostrożnie mieszamy łopatką, zagarniając bardziej całość niż mieszając.
Gdy już wszystko mamy połączone możemy dosypywać stopniowo mąkę, uprzednio przesianą-z nią również postępujemy tak jak z łączeniem poprzednich składników.
Gotową masę wylewamy na dużą prostokątną formę uprzednio natłuszczoną i wysypana mąką-ale mąkę sypiemy jedynie na spód! Zapobiegnie to odstawaniu ciasta od brzegów formy po upieczeniu.
Wstawiamy ciasto do piekarnika, rozgrzanego do 200 st. i ustawionego na górna i dolną grzałkę, na środkowej półce. Po zrumienieniu się góry, wyłączamy górną grzałkę i dopiekamy już tylko na dolnej. Całkowity czas pieczenia to około 30 min. Jednak zawsze lepiej sprawdzać ciasto patyczkiem.
Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i pozwalamy mu przestygnąć.
Na drugi dzień dzielimy biszkopt na dwa placki, a przed nakładaniem kremu nasączamy go naparem herbacianym lub likierem cytrynowym.

Krem z serka mascarpone do środka:
*250 gram serka mascarpone
*200 gram śmietanki 36%
*3-4 żółtka
*szklanka cukru pudru


Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem połowy cukru pudru.
Żółtka ucieramy na kogel-mogel z druga częścią cukru i łączymy z serkiem mascarpone.
Do masy dorzucamy dwie łyżki śmietany i łączymy, by się "zaprzyjaźniły", a potem już dokładamy stopniowo śmietanę, ostrożnie mieszając łopatką.
Gotowy krem wstawiamy do lodówki, by się usztywnił.

Takim kremem przekładamy nasze placki biszkoptowe.

Krem cypitrynowy, na obłożenie:
*500 ml mleka
*2 łyżki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1/2 szklanki cukru
*200 g masła
*sok z jednej dużej cytryny + starta skórka z jednej cytryny
*kurkuma do zabarwienia

Z mleka odlewamy szklankę, resztę wstawiamy na ogień.
W odstawionym mleku rozrabiamy obie mąki i cukier i wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia (masa budyniowa).
Krem odstawiamy do przestudzenia, a gdy wystygnie dodajemy do niego miękkie masło i miksujemy dodając sok, skórkę i kurkumę.
Gotową masę wstawiamy do lodówki.
Gdy zesztywnieje, dekorujemy nią całość naszego ciasta.

Tort można na wierzchu obsypać wiórkami startej czekolady i półksiężycami cytryny moczonymi z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie.
10.08.2007%20(46).JPG