Przepis znaleziony na blogu "moje wypieki" jako babka, ale zmieniłam proporcje i robię jako placek z różnymi dodatkami np. bakalie, owoce.
CIASTO CZEKOLADOWE JOGURTOWE:
* 250 g masła, w temperaturze pokojowej
* 1 1/3 szklanki cukru
* 4 jajka
* duży jogurt grecki 400g
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 szklanka kakao
* 100 ml mleka lub maślanki, kefiru albo rumu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką. Ciasto jest bardzo gęste, można włożyć w nie świeże owoce np. wiśnie, orzechy, bakalie, gruszki itp., co kto woli i wymieszać, ponieważ owoce nie wpadną do środka. Na wierzch dodatkowa porcja owoców. Można zrobić bez dodatków, tylko z polewą.
Formę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
* 100 ml mleka
* 100 g czekolady (70% kakao)
* 15 g cukru
* 15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
Ciasto należy do bardzo czekoladowych i zapewniam, że każdemu się uda. A od czasu jak je piekę porzuciłam przepisy na wszelkie murzynki i brownies. Jest mocno wilgotne, kremowe i nie przestraszcie się, bo można mieć wrażenie zakalca, ale jego tam nie ma
CIASTO CZEKOLADOWE JOGURTOWE:
* 250 g masła, w temperaturze pokojowej
* 1 1/3 szklanki cukru
* 4 jajka
* duży jogurt grecki 400g
* 4 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 szklanka kakao
* 100 ml mleka lub maślanki, kefiru albo rumu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec dodając cukier i dalej ucierając. Wbijać jajka, kolejno, jedno po drugim, miksując. Mąkę dodawać na zmianę z jogurtem, miksując tylko do połączenia składników lub mieszając łyżką. Ciasto jest bardzo gęste, można włożyć w nie świeże owoce np. wiśnie, orzechy, bakalie, gruszki itp., co kto woli i wymieszać, ponieważ owoce nie wpadną do środka. Na wierzch dodatkowa porcja owoców. Można zrobić bez dodatków, tylko z polewą.
Formę wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy.
Piec w temperaturze 150°C przez 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Polewa czekoladowa:
* 100 ml mleka
* 100 g czekolady (70% kakao)
* 15 g cukru
* 15 g masła
Posiekaną czekoladę zalać zagotowanym mlekiem (musi być bardzo gorące), dodać cukier i masło. Delikatnie mieszać do powstania błyszczącej, gładkiej polewy. Ozdobić ciasto.
Ciasto należy do bardzo czekoladowych i zapewniam, że każdemu się uda. A od czasu jak je piekę porzuciłam przepisy na wszelkie murzynki i brownies. Jest mocno wilgotne, kremowe i nie przestraszcie się, bo można mieć wrażenie zakalca, ale jego tam nie ma
Ostatnią edycję dokonał moderator: