ciasto czekoladowe z pianką truskawkową

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Inspiracją dla mnie był przepis w czerwcowej Burdzie

składniki

ciasto:
100 g masła
40 g cukru
1 białko
200 g mąki

masa czekoladowa:
2 żółtka
200 g śmietany kremówki
200 g białej czekolady
1 łyżka soku z cytryny lub limetki

pianka truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
ok. 300 g truskawek
cukier do smaku

wykonanie:

1. Z masła, cukru, białka i mąki zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
2. Śmietanę podgrzać, czekoladę połamać, dodać do śmietany, mieszac do rozpuszczenia. po wystudzeniu dodać żółtka i sok z cytryny.
3. piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Formę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować, wykleić formę formując brzeg o wysokośc 2 cm. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10 min.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę śmietanową. Całość zapiekać około 0,5 godz.
5. Przygotować galaretkę wg opisu na opakowaniu. tężejącą zmiksować, aż do uzyskania pianki. Dodać zmiksowane z cukrem truskawki, wymieszać, wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Abra

Member
Sty 9, 2007
14
0
0
Nikt nie próbował wiec ja sie wtrące - zrobiłam tydzień temu i tak zachwyciło gości ze na ten weekend musze zrobić juz dwa ciasta - na zamówienie. Jedyna modyfikacja - zrobiłam z podwojnej porcji truskawek i galaretki.Dziekuje i polecam