- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Ciasto jest pyszne, proste, szybkie i efektowne. Wzorowalam sie na ksiazce Louise Gardener "Kuchen, fruchtig & süss"
Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką
Składniki:
Ciasto
140g masła
60g cukru
200g mąki
szczypta soli
2 żółtka
1-2 łyżeczki zimnej wody
nadzienie
250g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
260g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
100g mielonych orzechów
4 białka
wykonanie:
ciasto:
1. cukier z masłem dokładnie ucieramy wsypując stopniowo mąkę i sól
2. całość wymieszać z żółtkami i wodą
3. włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 min.
4. rozgrzać piekarnik do 190°C
5. ciasto wyłożyć do formy (24cm), ponakłuwać widelcem
6. zapiekać 10 minut
nadzienie:
1. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić
2. masło rozetrzeć wraz z 6 łyżkami cukru
3. dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka, dobrze wymieszać
4. dodać rozpuszczoną czekoladę i orzechy
5. masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika na 10 minut
beza:
1. ubić białka z pozostałym cukrem
2. wyłożyć na ciasto
3. piec 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje
Pokaż załącznik 21606
Ciasto czekoladowo- orzechowe pod bezową pierzynką
Składniki:
Ciasto
140g masła
60g cukru
200g mąki
szczypta soli
2 żółtka
1-2 łyżeczki zimnej wody
nadzienie
250g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
260g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
100g mielonych orzechów
4 białka
wykonanie:
ciasto:
1. cukier z masłem dokładnie ucieramy wsypując stopniowo mąkę i sól
2. całość wymieszać z żółtkami i wodą
3. włożyć ciasto do lodówki na minimum 30 min.
4. rozgrzać piekarnik do 190°C
5. ciasto wyłożyć do formy (24cm), ponakłuwać widelcem
6. zapiekać 10 minut
nadzienie:
1. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, trochę ostudzić
2. masło rozetrzeć wraz z 6 łyżkami cukru
3. dodać mąkę ziemniaczaną i żółtka, dobrze wymieszać
4. dodać rozpuszczoną czekoladę i orzechy
5. masę wyłożyć na podpieczone ciasto, włożyć do piekarnika na 10 minut
beza:
1. ubić białka z pozostałym cukrem
2. wyłożyć na ciasto
3. piec 15 minut, aż beza lekko zbrązowieje
Pokaż załącznik 21606