- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Ciasto wychodzi bardzo, bardzo dobre. Masa oszukana
Kto by nie jadł - myślał, że to ser
W dodatku rośnie równiutkie jak stół
najlepiej smakuje z winogronem, no pychota wychodzi, ale ostatnio robiłam również z czereśniami i równie dobre.
Składniki na tortownicę 26 cm:
ciasto:
20 dag mąki
jajko
łyżeczka drożdży w proszku
3 dag masła (stopione i ostudzone)
3 dag cukru
1/2 szkl mleka
szczypta soli
Mąkę, drożdże i cukier wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli, stopione masło i letnie mleko. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Masa:
40 dag owoców (jeżeli winogrona to mieszane najlepiej)
szklanka śmietany 18%
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
6 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
Smietanę roztrzepać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku. Wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać pianę z białek.
Ciastem wylepić tortownicę, formując brzegi i wylać masę. Ułożyć owoce.
Piec ok 50 min w 175 st.
Ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
U mnie na zdjęciu cukru już nie widać
Składniki na tortownicę 26 cm:
ciasto:
20 dag mąki
jajko
łyżeczka drożdży w proszku
3 dag masła (stopione i ostudzone)
3 dag cukru
1/2 szkl mleka
szczypta soli
Mąkę, drożdże i cukier wymieszać. Dodać jajko, szczyptę soli, stopione masło i letnie mleko. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Masa:
40 dag owoców (jeżeli winogrona to mieszane najlepiej)
szklanka śmietany 18%
3 jajka (oddzielnie żółtka od białek)
6 dag cukru
opakowanie budyniu waniliowego
Smietanę roztrzepać mikserem.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń w proszku. Wymieszać ze śmietaną, a następnie dodać pianę z białek.
Ciastem wylepić tortownicę, formując brzegi i wylać masę. Ułożyć owoce.
Piec ok 50 min w 175 st.
Ciepłe ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
U mnie na zdjęciu cukru już nie widać