- Maj 28, 2009
- 25
- 0
- 0
Ciasto
2 kg mąki
2 kostki masła
1 kostka margaryny
500 g cukru
200 g rodzynek
100 g drożdży
10 jaj
3 szklanki mleka
50 ml oliwy
zapach waniliowy (cały)
zapach migdałowy (cały)
zapach cytrynowy (cały)
trochę zapachu rumu i araku
szczypta soli
Rodzynki zalać wodą jak namiękną (po ok. 30 minutach) odcedzić.
Kruszonka:
masło, mąka, cukier
Nasącz:
woda z cukrem (pół na pół)
Mąkę przesiać do miski dodać roztopiony tłuszcz, zapachy, oliwę, utarte żółtka z cukrem i ubitą pianę z białek oraz podgrzane mleko.
Wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z odrobiną cukru.
Wyrabiamy dalej ciasto ok. 20 minut aż odchodzi od ręki.
Rodzynki dajemy pod koniec wyrabiania ciasta.
Brytfanki smaruję tłuszczem wyklejam folią i znów smaruję tłuszczem. Pod folią smaruję tylko raz na początku. Natomiast folię smarujemy przed każdym wyłożeniem brytfanki ciastem. Po wyłożeniu ciasta do brytfanek posypuję na górze kruszonką.
Piec 30 minut w 220 stopniach
Po wyjęciu z piekarnika okrywam brytfanki z ciastem wilgotnymi ściereczkami żeby troszkę zaparowały.
Po wyjęciu z brytfanek nasączam ciasto przy pomocy gazika jałowego tylko od strony dolnej tam gdzie nie ma kruszonki.
Jak ostygnie owijam folią spożywczą.
Moje uwagi:
Wszystkie składniki mają być ciepłe (mleko, masło, oliwa)
Jaja w temperaturze pokojowej
Troszkę piany zostawiam sobie po to aby nacierać nią ręce jak rozkładam ciasto do brytfanek
Ciasto wyrabia się ręcznie albo robotem ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta, ja to robię w maszynie do pieczenia chleba , ale wtedy trzeba podzielić każdy składnik na połowę.
CIASTO JEST PO PROSTU BOSKIE.
2 kg mąki
2 kostki masła
1 kostka margaryny
500 g cukru
200 g rodzynek
100 g drożdży
10 jaj
3 szklanki mleka
50 ml oliwy
zapach waniliowy (cały)
zapach migdałowy (cały)
zapach cytrynowy (cały)
trochę zapachu rumu i araku
szczypta soli
Rodzynki zalać wodą jak namiękną (po ok. 30 minutach) odcedzić.
Kruszonka:
masło, mąka, cukier
Nasącz:
woda z cukrem (pół na pół)
Mąkę przesiać do miski dodać roztopiony tłuszcz, zapachy, oliwę, utarte żółtka z cukrem i ubitą pianę z białek oraz podgrzane mleko.
Wyrabiamy ciasto a na koniec dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z odrobiną cukru.
Wyrabiamy dalej ciasto ok. 20 minut aż odchodzi od ręki.
Rodzynki dajemy pod koniec wyrabiania ciasta.
Brytfanki smaruję tłuszczem wyklejam folią i znów smaruję tłuszczem. Pod folią smaruję tylko raz na początku. Natomiast folię smarujemy przed każdym wyłożeniem brytfanki ciastem. Po wyłożeniu ciasta do brytfanek posypuję na górze kruszonką.
Piec 30 minut w 220 stopniach
Po wyjęciu z piekarnika okrywam brytfanki z ciastem wilgotnymi ściereczkami żeby troszkę zaparowały.
Po wyjęciu z brytfanek nasączam ciasto przy pomocy gazika jałowego tylko od strony dolnej tam gdzie nie ma kruszonki.
Jak ostygnie owijam folią spożywczą.
Moje uwagi:
Wszystkie składniki mają być ciepłe (mleko, masło, oliwa)
Jaja w temperaturze pokojowej
Troszkę piany zostawiam sobie po to aby nacierać nią ręce jak rozkładam ciasto do brytfanek
Ciasto wyrabia się ręcznie albo robotem ze specjalną końcówką do wyrabiania ciasta, ja to robię w maszynie do pieczenia chleba , ale wtedy trzeba podzielić każdy składnik na połowę.
CIASTO JEST PO PROSTU BOSKIE.
Ostatnią edycję dokonał moderator: