Ciasto jagodowe na maślance

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Przepis pochodzi ze strony: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1306.htm

Ciasto jagodowe na maslance

500g swiezych czarnych jagod
100g masla
150g migdalow pokrojonych w slupki
50g cukru
100g smietanki
200g masla
200g cukru
4 jajka
200g maki
150g maki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 opakowanie proszku do pieczenia*
0,15 l maslanki

Czarne jagody umyc i osuszyc.

Masa :
100g masla, migdaly, 50g cukru, smietanke wlozyc do garnka i ciagle mieszajac zagotowac. Zdjac z kuchenki i ostudzic.

Ciasto:
200g miekkiego masla z 200g cukru ukrecic na puch. Po kolei wbic jajka, przy czym mase po kazdym kolejnym jaju, ukrecac 2 minuty. Oddzielnie wymieszac make, make ziemniaczana i proszek do pieczenia. Nastepnie na przemian z maslanka dodawac do ciasta. Dokladnie wymieszac.

Piekarnik rozgrzac do 175°. Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze, posypac jagodami, te zas pokryc masa maslano- migdalowa. Piec ok. 30 - 35 min. na sredniej polce piekarnika. Wyjac, ostudzic i jesc.



* Na moim proszku nie ma podanej wagi, ale jest napisane, ze ta porcja wystarcza na 500g maki.
 

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Pewnie z innymi owocami tez mozna
icon_smile.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Moniko, chcialam Ci ogromnie podziekowac za przetlumaczenie tego przepisu. Ciasto wyszlo doskonale - puszyste, mieciutkie. Dodatek jagod i chrupiacej polewy na wierzchu czyni z niego doskonalosc.

Jagod uzylam mrozonych , a migdaly mialam w platkach. Bardzo nam smakowalo, jeszcze raz :anbetung: :anbetung:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zrobione, zjedzone, zapamiętane.
Mnie się jagody utopiły w cieście. Może ciasto zrobiłam zbyt rzadkie.
Zmniejszyłabym ilość proszku do pieczenia, bo jednak przebija w smaku ale wróce do tego przepisu jeszcze nie raz. Pycha!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
Kiedys czytałam, że aby owoce nie opadły trzeba je obtoczyc w mące, wiec moze nastepnym razem wypróbuj ta metodę
icon_smile.gif
 

yoanka

Member
Maj 14, 2006
1,077
0
0
dziad @ 12 Mar 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=260149* Na moim proszku nie ma podanej wagi, ale jest napisane, ze ta porcja wystarcza na 500g maki.
Na stronie Marion w opisie proszku do pieczenia też jest informacja, że paczka wystarcza na 500g mąki, więc sądzę, że do tego ciasta pół paczki by wystarczyło.
W tygodniu na pewno zrobię to ciasto i dam Wam znać czy wyszło.