Przepis pochodzi ze strony: http://www.marions-kochbuch.de/rezept/1306.htm
Ciasto jagodowe na maslance
500g swiezych czarnych jagod
100g masla
150g migdalow pokrojonych w slupki
50g cukru
100g smietanki
200g masla
200g cukru
4 jajka
200g maki
150g maki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 opakowanie proszku do pieczenia*
0,15 l maslanki
Czarne jagody umyc i osuszyc.
Masa :
100g masla, migdaly, 50g cukru, smietanke wlozyc do garnka i ciagle mieszajac zagotowac. Zdjac z kuchenki i ostudzic.
Ciasto:
200g miekkiego masla z 200g cukru ukrecic na puch. Po kolei wbic jajka, przy czym mase po kazdym kolejnym jaju, ukrecac 2 minuty. Oddzielnie wymieszac make, make ziemniaczana i proszek do pieczenia. Nastepnie na przemian z maslanka dodawac do ciasta. Dokladnie wymieszac.
Piekarnik rozgrzac do 175°. Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze, posypac jagodami, te zas pokryc masa maslano- migdalowa. Piec ok. 30 - 35 min. na sredniej polce piekarnika. Wyjac, ostudzic i jesc.
* Na moim proszku nie ma podanej wagi, ale jest napisane, ze ta porcja wystarcza na 500g maki.
Ciasto jagodowe na maslance
500g swiezych czarnych jagod
100g masla
150g migdalow pokrojonych w slupki
50g cukru
100g smietanki
200g masla
200g cukru
4 jajka
200g maki
150g maki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 opakowanie proszku do pieczenia*
0,15 l maslanki
Czarne jagody umyc i osuszyc.
Masa :
100g masla, migdaly, 50g cukru, smietanke wlozyc do garnka i ciagle mieszajac zagotowac. Zdjac z kuchenki i ostudzic.
Ciasto:
200g miekkiego masla z 200g cukru ukrecic na puch. Po kolei wbic jajka, przy czym mase po kazdym kolejnym jaju, ukrecac 2 minuty. Oddzielnie wymieszac make, make ziemniaczana i proszek do pieczenia. Nastepnie na przemian z maslanka dodawac do ciasta. Dokladnie wymieszac.
Piekarnik rozgrzac do 175°. Ciasto rozsmarowac na natluszczonej blasze, posypac jagodami, te zas pokryc masa maslano- migdalowa. Piec ok. 30 - 35 min. na sredniej polce piekarnika. Wyjac, ostudzic i jesc.
* Na moim proszku nie ma podanej wagi, ale jest napisane, ze ta porcja wystarcza na 500g maki.