Ciasto Krówka-polecam

katka.c

Member
Sie 19, 2005
101
0
0
Przepis jest moją modyfikacją kilku przepisów (;
Coś rewelacyjnego!Jednak to typ ciasta , które najlepiej smakuje gdy się kończy!!!

Ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub marg.
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160o C przez 20-30 minut.

Krem:
500 ml mleka
2 budynie toffi
2/3 kostki masła
8 łyżek cukru pudru
aromat smietankowy

Ugotować budynie , gdy ostygną połączyć z masłem i aromatem(masa jest bardzo gęsta)



Na wierzch:
20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
40 dag kruchych krówek
10 dag masła (1/2 kostki)
1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki

Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami

Cisato dobrze sie piecze na papierze do pieczenia- wtedy nie ma obawy,że spody przy wyciąganiu sie połamią
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
no nieźle...mało co się nie ośliniłam zapisuję przepis i na pewnio zrobię. szkoda tylko że fotki nie ma :roll:
 

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
zrobiłam
icon_mrgreen.gif
tyle tylko że z małą modyfikacją bo na ciemnym biszkopcie
icon_mrgreen.gif
zdjęcie wkleję jak tylko będę miałą chwilkę
fiesgrins.gif
wyszło pyszne i sama zjadłam ponad połowę
dump.gif