Przepis jest moją modyfikacją kilku przepisów (;
Coś rewelacyjnego!Jednak to typ ciasta , które najlepiej smakuje gdy się kończy!!!
Ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub marg.
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160o C przez 20-30 minut.
Krem:
500 ml mleka
2 budynie toffi
2/3 kostki masła
8 łyżek cukru pudru
aromat smietankowy
Ugotować budynie , gdy ostygną połączyć z masłem i aromatem(masa jest bardzo gęsta)
Na wierzch:
20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
40 dag kruchych krówek
10 dag masła (1/2 kostki)
1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami
Cisato dobrze sie piecze na papierze do pieczenia- wtedy nie ma obawy,że spody przy wyciąganiu sie połamią
Coś rewelacyjnego!Jednak to typ ciasta , które najlepiej smakuje gdy się kończy!!!
Ciasto:
1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
10 dag cukru pudru
12,5 dag masła lub marg.
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody
Zarobić ciasto z podanych składników, podzielić na 2 części i upiec 2 placki na blaszce 25x40 w temp.150-160o C przez 20-30 minut.
Krem:
500 ml mleka
2 budynie toffi
2/3 kostki masła
8 łyżek cukru pudru
aromat smietankowy
Ugotować budynie , gdy ostygną połączyć z masłem i aromatem(masa jest bardzo gęsta)
Na wierzch:
20-25 dag orzechów (włoskie, laskowe, arachidowe)
40 dag kruchych krówek
10 dag masła (1/2 kostki)
1-2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
Krówki rozpuszczamy z masłem i mlekiem na niewielkim ogniu, mieszamy dokładnie mikserem. Tę masę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy grubo pokrojonymi ulubionymi orzechami
Cisato dobrze sie piecze na papierze do pieczenia- wtedy nie ma obawy,że spody przy wyciąganiu sie połamią