Ciasto marcepanowe z jablkami i cynamonem

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a ja zezarlam marcepan jaki mi po swietach zostal
icon_redface.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,391
3,683
113
Marcepan można z łatwością zrobić samemu , np. z przepisu Bajaderki:


1 1/2 szklanki migdalow bez skorki 1 1/2 szklanki cukru pudru 1 bialko 1 lyzeczka ekstraktu migdalowego szczypta soli.
Zmielic migdaly partiami w malakserze, wymieszac z cukrem pudrem i reszta skladnikow i wyrobic na gladka, twardawa mase. Schlodzic dobrze w lodowce, masa musi byc zimna przed kolejna obrobka. Niewykorzystane resztki swietnie przechowuja sie w zamrazalniku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kinia260579

Member
Lis 15, 2007
432
0
0
pieke to ciasto dzisiaj, wlasnie siedzi w piekarniku 35 minut. I tu sie pojawia moje pytanie:)czy ciasto powinno sie tak pienic?? normalnie wszystkie skladniki zamienily sie w puszysta piane
gruebel_2.gif
zobaczymy jaki bedzie efekt koncowy
 

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Zrobiłam.
Bardzo dobre,córci bardzo smakuje,już pochłonęła 2 kawałki a ledwie co wystygło.
Druga wersja będzie z wiśniami.Czuję,że będzie jeszcze lepsze.