Ciasto na owoce

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ciasto na owoce

6 jajek
12 łyżek mąki (pszenna wrocławska, tortowa, z lepszych mąk gatunkowych wychodzi lepsze ciasto, najlepsza z młyna bez ulepszaczy)
12 łyżek cukru
1 kostka margaryny (rozpuścić)
1 cukier waniliowy (jaki kto lubi, może być mały, może być duży)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce dowolne (trzeba pamiętać aby nie przeholować z owocami, które mają dużo soku, bo ciasto będzie mokre)
na taką blaszkę daję ok 2,5 dużego jabłka, ale można dać znacznie więcej.

Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Przelać do blaszki (wielkość 40x25) wyłożonej folią aluminiową, papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 220 st. Prze
studzić i posypać cukrem pudrem (niekoniecznie).

Niestety w tej chwili nie mam zdjęcia, a wczoraj upiekłam to ciasto, ale zanim się obejrzałam, już go nie było, ale w niedługim czasie znowu je upiekę i zaraz zrobię fotkę i ją wkleję.

Uwaga! Moja rada jest taka, aby nie używać do tego ciast żadnych margaryn, które są przeznaczone do smarowania, ponieważ ciasto robi się bardzo lejące i może nie wyjść, chodzi mi o margaryny w pudełkach, których zawartość wody to 70%. Najlepsze typowe do pieczenia.

Jest to ciasto, które gości w moim domu od wielu wielu lat. Piekłam je już jak byłam nastolatką i zawsze powraca do łask.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Znam to ciato od lat. Latwe, szybkie i pyszne. Najczesciej robie je z wisniami, zdazylo mi sie pokryc je dla odniamy ubitymi bialkami i zrobilo sie cos w rodzaju bezy. Smakuje tez z bakaliami.

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ciesze się że jeszcze ktoś je zna, ja z kolei uwielbiam je z jabłkami, ale piekłam też rabarbarem, porzeczkami, jagodami i śliwkami, ale z wiśniami jeszcze nie robiłam.
No to teraz tylko poczekam na wisienki.
Nawet czasami dodaję zamiast 1łyżki zwykłej mąki 1łyżkę ziemniaczanej, robi się wtedy takie bardziej biszkoptowe.

No teraz muszą być tylko fotki i wielkie obżarstwo.

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Durlikowa, musze powiedziec,ze z jablkami taz robilam, jagodami, czeresniami, gruszkami, ale z wisniami mi najbardziej smakuje i najczesciej je dodaje. Kiedys z braku odpowiedniej ilosci wisni, dorzucilam jablko, kawalki brzoskwini i tez bylo dobre. Koniecznie sprobuj z wisniami, ino bez pestek
zwinker2.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Fajne, łyzkowe. Kiedys miałam podobny przepis, zgubiłam, moze to ten
fiesgrins.gif
?

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
Jeśli ktoś lubi puszyste ciasto z owocami (u mnie z truskawkami) to baaaardzo polecam. Zrobiłam w wersji z 1 łyżką ziemniaczanej. Ciasto takie jak lubię.
Urosło mi 2 razy, ale opadło- chyba z mojej winy, ale nie wpłynęło to na smak ciasta i gościom bardzo smakowało.

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ciasto najczęściej właśnie tak opada, jak jest dużo mokrych owoców, ja jeżeli daję takie bardzieu mokre owoce to dosypuję trochę więcej mąki, aby ciasto było ciut gęstsze, wtedy łatwiej utrzymuje ten ciężar.

meg3

Member
Cze 17, 2007
19
0
0
Zrobiłam po raz kolejny, teraz w wersji z wiśniami. Jest rewelacyjne. Lekko biszkoptowe, właśnie ono jest takie lekkie. Super szybkie. POLECAM
lecker.gif
icon_mrgreen.gif

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Ja praktycznie piekę go co tydzień, jak na razie to truskawki wypadły najgorzej, i stwierdzam, że nie lubię pieczonych truskawek, są dla mnie po prostu niesmaczne i psują smak ciasta. Wczoraj piekłam z wiśniami i już go nie ma (naprawdę dobre). Na razie kompletuję zdjęcia z różnymi owocami, potem wklęję kilka od razu, aby można było porównać.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy