- Maj 29, 2007
- 267
- 0
- 0
Ciasto na owoce
6 jajek
12 łyżek mąki (pszenna wrocławska, tortowa, z lepszych mąk gatunkowych wychodzi lepsze ciasto, najlepsza z młyna bez ulepszaczy)
12 łyżek cukru
1 kostka margaryny (rozpuścić)
1 cukier waniliowy (jaki kto lubi, może być mały, może być duży)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce dowolne (trzeba pamiętać aby nie przeholować z owocami, które mają dużo soku, bo ciasto będzie mokre)
na taką blaszkę daję ok 2,5 dużego jabłka, ale można dać znacznie więcej.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Przelać do blaszki (wielkość 40x25) wyłożonej folią aluminiową, papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 220 st. Prze
studzić i posypać cukrem pudrem (niekoniecznie).
Niestety w tej chwili nie mam zdjęcia, a wczoraj upiekłam to ciasto, ale zanim się obejrzałam, już go nie było, ale w niedługim czasie znowu je upiekę i zaraz zrobię fotkę i ją wkleję.
Uwaga! Moja rada jest taka, aby nie używać do tego ciast żadnych margaryn, które są przeznaczone do smarowania, ponieważ ciasto robi się bardzo lejące i może nie wyjść, chodzi mi o margaryny w pudełkach, których zawartość wody to 70%. Najlepsze typowe do pieczenia.
Jest to ciasto, które gości w moim domu od wielu wielu lat. Piekłam je już jak byłam nastolatką i zawsze powraca do łask.
6 jajek
12 łyżek mąki (pszenna wrocławska, tortowa, z lepszych mąk gatunkowych wychodzi lepsze ciasto, najlepsza z młyna bez ulepszaczy)
12 łyżek cukru
1 kostka margaryny (rozpuścić)
1 cukier waniliowy (jaki kto lubi, może być mały, może być duży)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce dowolne (trzeba pamiętać aby nie przeholować z owocami, które mają dużo soku, bo ciasto będzie mokre)
na taką blaszkę daję ok 2,5 dużego jabłka, ale można dać znacznie więcej.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec dodać roztopioną i ostudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować). Przelać do blaszki (wielkość 40x25) wyłożonej folią aluminiową, papierem lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. ok 220 st. Prze
studzić i posypać cukrem pudrem (niekoniecznie).
Niestety w tej chwili nie mam zdjęcia, a wczoraj upiekłam to ciasto, ale zanim się obejrzałam, już go nie było, ale w niedługim czasie znowu je upiekę i zaraz zrobię fotkę i ją wkleję.
Uwaga! Moja rada jest taka, aby nie używać do tego ciast żadnych margaryn, które są przeznaczone do smarowania, ponieważ ciasto robi się bardzo lejące i może nie wyjść, chodzi mi o margaryny w pudełkach, których zawartość wody to 70%. Najlepsze typowe do pieczenia.
Jest to ciasto, które gości w moim domu od wielu wielu lat. Piekłam je już jak byłam nastolatką i zawsze powraca do łask.
Ostatnią edycję dokonał moderator: