Ciasto razowe z jablkami (lub morelami)

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Ciasto razowe z jablkami (lub morelami)

Ciasto:

125g masla
75g miodu akacjowego
250g maki orkiszowe lub pszennej pelnoziarnistej
szczypta soli morskiej
3 do 4 lyzek bialego wina


Nadzienie:

1 kg jablek
2 jajka
125g smietanki
skorka otarta z 1 cytryny
srodek z 1 laski wanilii
2 lyzki miodu

Maslo z miodem ubic na puch. Make, sol i wino, dodajac na przemian, wymieszac z ubitym maslem.
Zagniesc gladkie ciasto. Odstawic na godzine do lodowki.
Piekarnik rozgrzac do 225°. Okragla forme o srednicy 28cm wysmarowac maslem, nastepnie wylozyc ciastem, tak zeby powstal na 3cm wysoki brzeg.
Jablka podzielic na cwiartki, wyciac gniazda nasienne i ulozyc na ciescie „dupkami“ do gory. Ciasto wstawic do piekarnika na 30 min.
Jajka rozdzielic. Zoltka wraz ze smietanka, skorka cytrynowa i wanilia ubic.
Bialka rowniez ubic na sztywno, dodac miod i calosc wymieszac z masa zoltkowo-smietankowa.
Powstalym kremem wysmarowac wierzch ciasta i jeszcze raz je podpiec w temp. 180° ok. 10min.

Zamiast jablek mozna uzyc moreli, a w miejsce smietany Quark (ja bym proponowala tu serek homogenizowany).

Ciasto przeze mnie nie wyprobowane.