Ciasto rozmarynowe

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Chyba jedno z najłatwiejszych ciast na świecie
icon_smile.gif
Lekko zmodyfikowany przepis Nigelli.






2 jabłka
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżeczki masła
sok i skorka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru

225 g masła
150 g + 1 łyżka drobnego cukru
3 jajka
300 g mąki
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jabłko obrać, pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka z małą gałązką rozmarynu, 2 łyżeczkami masła i łyżeczką cukru. Dusić ok. 5 minut.

Kiedy się udusi i rozpadnie, zgnieść widelcem albo wrzucić do blendera.
Ja całość robię malaksem: wrzucam ugotowane jabłko, masło pokrojone na cząstki, cukier, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż powstanie gładka masa.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st C.

Foremkę keksową o pojemności 0,5 kg smaruję masłem i wysypuję lekko tartą bułką. Przelewam ciasto. Obieram jabłko, kroję w cienknie plasterki i układam na wierzchu. Posypuję łyżką cukru i cukrem waniliowym. Na środku układam gałązkę rozmarynu. Piekę 50-70 minut.

Smacznego!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A te jabłka to maja być tradycyjnie kwaśne, typu szara reneta?