ciasto sloikowe

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
Skladniki:

120g masla
90g cukru i szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilowego
3 jajka
280g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
125g mieszanki orzechow(wloskie,laskowe,nerkowce,migdaly)
90ml wina Porto( Saint Clair Ruby Portwein 19%)
75g rodzynek
maslo/margaryna,bulka tarta do wysmarowania i posypania sloikow
6 sloikow 0,2-0,25l z gumka

Sposob przygotowania:

Gumki namoczyc w zimnej wodzie.
Maslo,cukier,cukier waniliowy i sol utrzec.
Dokladac po jednym jajku i mieszac.
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na przemian z winem wymieszac z masa.
Dodac grubo posiekane orzechy i rodzynki,wymieszac.


Sloiki dobrze wysmarowac i posypac bulka tarta,
wypelnic do 2/3 pojemnosci uwazajac aby brzeg sloika pozostal czysty.
Sloiki zagumkowac,zamknac klamra i wstawic do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 175°C 35-40 min.Zostawic do wystygniecia.
Ciasto w zamknietych sloikach mozna przechowywac wiele miesiecy,po otwarciu zjesc natychmiast.


Ja nie mialam takich malych sloikow tylko 4 po 0,5l do kazdego wlozylam po 3 lyzki ciasta.
Ciasto jest moze nierewelacyjne ale dobre i "wciagajace"sama zjadlam caly sloiczek
icon_redface.gif
.Podobne troche do strucli,troche ciezkie ,no trudno okreslic.Kazdego dnia inaczej smakowalo,przynajmniej tak mi sie wydawalo.Lubie orzechy i rodzynki ,a ze przepis ciekawy w sposobie pieczenia to zaryzykowalam.

Zrodlo:Swiateczna broszurka Lidla
Zdjecie oryginalu:
Pokaż załącznik 5323
I moje:

P1203684.JPG P1203686.JPG
P1203687.JPG P1203689.JPG
 

Załączniki

  • P1203684.JPG
    P1203684.JPG
    59.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P1203686.JPG
    P1203686.JPG
    76.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1203687.JPG
    P1203687.JPG
    69.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1203689.JPG
    P1203689.JPG
    70.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
wyglada bardzo ladnie i apetycznie

tutejsze sloiki z gumka sa troche inne. Pokrywka jest metalowa.
ale jak sie z tym nie piecze to chyba moze byc?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
No....Wchodzi do kolejki i czeka na słoiki
icon_mrgreen.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ale ja czytam
dump.gif


to pewnie ok

tylko sloiki mam 2
i 0,7
fiesgrins.gif


przydadza sie takie "awaryjne"
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,684
521
113
Fajne
W Empiku widziałam książkę o przechowywaniu żywności i tam też było o takich wekowanych ciastach,twierdzili ,że kazde biszkoptowe i ucierane ciasto można
Piekli otwarte ,a potem zamykali i gotowali 30 minut
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
U, ale dziwactwo
icon_lol.gif
Mozna sobie zrobic niezłe zapasy na zimę
fiesgrins.gif

Zapisane, czeka na test. Tyle, że ja nie mam takiego fajnego szerokiego słoika
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
na urlopy takie np. pod namiot ( nie wiem czy jeszcze się jeździ na takie
denknach.gif
) to bardzo ciekawe i żałuję, że kiedyś takiego sposobu nie znałam
icon_exclaim.gif
ale teraz, w domu żeby to piec, to jakoś mnie nie pociąga.
 

Mycha

Moderator
Mar 13, 2006
2,694
0
0
CYTATCzy koniecznie te słoiki musza być z gumką? Mam takie fajne jak miseczki na zakrętkę
Przyznam szczerze ,ze nie wiem.Robilam go pierwszy raz i tak jak w przepisie.
Ale czy piekac sloiki z zakretka sie zawekuja?Bo te z gumka trzymia doskonale,a pisze ze mozna to ciasto przechowywac kilka miesiecy.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: