Ciasto tarte

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Przepis pochodzi z ksiazki "przepisy czytelnikow".Dodatkowo wzbogacilam ciacho o powidla ze sliwek.

Ciasto:
4 zoltka
2 1/2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny ( dalam maslo)
lyzeczka cukru waniliowego (dalam ekstrak z wanilii)
2 lyzki kakao
1/2 sloiczka powidel(nie koniecznie)

Polewa:
1/2 kostki margaryny lub masla
1/2 szkl. cukru
po 2 lyzki kakao i wody

Margaryne posiekac z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia,dodac zoltka i polowe cukru,zagniesc.Ciasto podzielic na 3 czesci,do jednej dodac kakao.Uformawac kule,zawinac w folie i wlozyc do zamrazalnika na godzine.Na wysmarowana blache zetrzec na tarce o duzych oczkach ciasto jasne,na to zetrzec ciemne.Na ciemnym ciescie klasc lyzeczka powidla(nie koniecznie).Bialka ubic z reszta cukru i wylozyc na ciemne ciasto,na bialka zetrzec ciasto jasne.Piec ok 1/2 godziny w 180C.
Polewa:
Wszystkie skladniki wlozyc do garnuszka,podgrzewac tak dlugo az sie rozpuszcza,nie dopuscic do zagotowania.Wystudzone ciasto polac polewa.
album_thumbnail.php
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,895
220
63
To jest ciasto, które ja znam pod nazwą FUGA i robie od lat ... dziestu
icon_smile.gif

a niektórzy mówia na nie plesniak
icon_smile.gif