Przepis pochodzi z ksiazki "przepisy czytelnikow".Dodatkowo wzbogacilam ciacho o powidla ze sliwek.
Ciasto:
4 zoltka
2 1/2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny ( dalam maslo)
lyzeczka cukru waniliowego (dalam ekstrak z wanilii)
2 lyzki kakao
1/2 sloiczka powidel(nie koniecznie)
Polewa:
1/2 kostki margaryny lub masla
1/2 szkl. cukru
po 2 lyzki kakao i wody
Margaryne posiekac z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia,dodac zoltka i polowe cukru,zagniesc.Ciasto podzielic na 3 czesci,do jednej dodac kakao.Uformawac kule,zawinac w folie i wlozyc do zamrazalnika na godzine.Na wysmarowana blache zetrzec na tarce o duzych oczkach ciasto jasne,na to zetrzec ciemne.Na ciemnym ciescie klasc lyzeczka powidla(nie koniecznie).Bialka ubic z reszta cukru i wylozyc na ciemne ciasto,na bialka zetrzec ciasto jasne.Piec ok 1/2 godziny w 180C.
Polewa:
Wszystkie skladniki wlozyc do garnuszka,podgrzewac tak dlugo az sie rozpuszcza,nie dopuscic do zagotowania.Wystudzone ciasto polac polewa.
Ciasto:
4 zoltka
2 1/2 szkl. maki
3/4 szkl. cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny ( dalam maslo)
lyzeczka cukru waniliowego (dalam ekstrak z wanilii)
2 lyzki kakao
1/2 sloiczka powidel(nie koniecznie)
Polewa:
1/2 kostki margaryny lub masla
1/2 szkl. cukru
po 2 lyzki kakao i wody
Margaryne posiekac z maka wymieszana z proszkiem do pieczenia,dodac zoltka i polowe cukru,zagniesc.Ciasto podzielic na 3 czesci,do jednej dodac kakao.Uformawac kule,zawinac w folie i wlozyc do zamrazalnika na godzine.Na wysmarowana blache zetrzec na tarce o duzych oczkach ciasto jasne,na to zetrzec ciemne.Na ciemnym ciescie klasc lyzeczka powidla(nie koniecznie).Bialka ubic z reszta cukru i wylozyc na ciemne ciasto,na bialka zetrzec ciasto jasne.Piec ok 1/2 godziny w 180C.
Polewa:
Wszystkie skladniki wlozyc do garnuszka,podgrzewac tak dlugo az sie rozpuszcza,nie dopuscic do zagotowania.Wystudzone ciasto polac polewa.