Ciasto toffi -bez pieczenia

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zadanie wykonane. Moje uwagi:
- na zwykla blache, taka tradycyjna nie starczy 2 paczek krakersow Lajkonika, zabraknie na 1 rzad w poziomie,
- jesli ktos uzyje mleka krowowego firmy Gostyn - duza pucha, to toto nozem mozna krajac... zmikswalam z 200ml ubitej smietany,
- odkrylam, ze to sztuka rozsmarowac rowno bita po wierzchu
icon_wink.gif
.
Tyle uwag technicznych.

W srode opinia jubilatki.
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Ines @ 16 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=835943Zadanie wykonane.
- jesli ktos uzyje mleka krowowego firmy Gostyn - duza pucha, to toto nozem mozna krajac... zmikswalam z 200ml ubitej smietany,

W srode opinia jubilatki.
Jubilatce na pewno będzie smakować.

Ja to mleko przekładam do gara, leję 4-5 mleka, albo dodaję 2-3 łyzki masła i podgrzewam na małym ogniu energicznie mieszając. Masa robi się zdecydowanie bardziej plastyczna i to zanim stanie się gorąca.

A może by tak Pani zdjęcie wykonała.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Sinistra @ 17 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=836003Jubilatce na pewno będzie smakować.

A może by tak Pani zdjęcie wykonała.
A Jubilatka na to:
- A.! To zupelnie nie w Twoim stylu! Ty nie robisz takich slodkich ciast...

Zemdlilo Jubilatke. Dobre, ale jednak, jak powiedziala, maly kawalek mozna zjesc. Gorzkiej herbaty poszla sobie zrobic.
Wniosek: nalezy zmniejszyc ilosc cukru.

Za to wychwalac pod niebiosa bedzie moj brat. Mur beton
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neta1976

Member
Paź 27, 2007
178
0
16
Zrobiłam w czwartek na przyjazd gości. Na spód dałam biszkopt z 5 jaj zamiast herbatników. Pyszne choć bardzo słodkie Poprosili o przepis tak im smakowało
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Kilka razy juz robilam to ciasto, choc przepis mialam innego zrodla.
Mocno schlodzone, mniamniusne, pyszne. Polecam bardzo zawziecie
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Będę robić na sobotnią imprezę. Pytanie tylko o masę - skomplikowanie to wygląda... Może ułatwić sobie życie i spróbować zwykły budyń z masłem? Czy warto jednak zaryzykować i zrobić tak jak tu?
Ile czasu ciasto może/powinno leżeć? Pisałyście, że dobrze jest zrobic dzień przed zjedzeniem, ale: impreza jest w sobotę wieczorem. Z racji nawału zajęć mogę przygotować albo w piątek rano, albo w sobotę po południu... Lepiej, żeby postało krócej czy dłużej niż powinno?
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,897
224
63
Zamiast gotowania tej masy możesz użyć kremu do karpatki albo ugotować budyń i wymieszać z masłem.
Natomiast jak z przygotowaniem, to nie wiem. Jak trochę postoi to krakersy zmiękną, jak za długo to może za miękkie będą? Kiedyś robiłam, ale nie pamiętam, jak to było...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jolka8

Member
Paź 2, 2008
129
0
16
To moje ulubine ciasto.
Ostatnio z krakersami lajkonika.2 warstwy.
Ja uzywam gotowej karpatki, bez gotowania, tylko dodaje więcej mleka, czyli 0,5 litra.
A jak się ją wymiesza z niewielka ilościa ubitej śmietany, to krem poezja.
Uzwam też budyniu gotowego, Na 0,5 lira budyniu dodaje dodatkowo 2 płaskie łyzki pszennej maki.
Tłuszcz olewam bo tuczy.
Druga warstwa, to krem krówka z niewielka ilościa masy krówkowej. W sumie mniej słodkie.
Na to juz bez krakersów bita śmietana, posypana płatkami migdałowymi Poezja.

Ostatnio zaczęłam robić ciasto, i okazało się , ze masy krówkowej brak.
Do kremu jogurtowego dodałam truskawek,a własciwie sosu truskawkowego z lidla, który jest bardzo aromatyczny.

Ciasto było, lekkie świeze i wielka blache wchłonieto natychmiast.

Polecam bo naprawdę warto.
 

magdaa

Member
Mar 2, 2010
53
0
0
U mnie również to ciasto jest pożerane
mniam.gif
, ale jak widać każdy robi pewne modyfikacje.
Ja robię na cienkim biszkopcie jest wtedy stabilniejsze.
Masę robię budyniową gotuję budyń z torebki, albo masę karpatkową, tak jak jolka8
Na wierzch zostawiam 2 łyżki masy krówkowej i dodaję 2 łyżki spirytusu mieszam
cheers.gif
, jest wtedy rzadsze i latwiej zrobić jakieś mazajki całość posypuję pokruszonymi drobno herbatnikami.
daumen.gif
 

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
właśnie robię i już wiem że nigdy nie dam do tego ciasta kostki margaryny o wadze 250 gram (palma z kruszwicy).
Albo za duża albo za bardzo tłusta, zazwyczaj używam innych margaryn.
W każdym razie musiałam dodać mąki bo okazało się że wszystko pływa w tłuszczu.
Z masłem nie robię bo chłop mi tego nie ruszy.
 

Sylwus

Member
Sty 22, 2010
11
0
0
Ciasto jest PYCHA! Zrobilam na urodziny mojej siostry na malej blaszce. Polowe masy budyniowej wykozystalam na inne ciasto, palce lizac
mniam.gif



A tak wygladalo...

 

Załączniki

  • Ciasto_Toffi.JPG
    Ciasto_Toffi.JPG
    117 KB · Wyświetleń: 0

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
36
Ech, przeglądam przepisy i jż zgłodniałam.
Ostatnio zrobiłam jednak z przepisową masą i na ponad dzień przed. Pochłonięte i wychwalane.
Jutro też robię. jak zdążę, to obfocę, ale nie gwarantuję...
 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Kurcze, po przeczytaniu wszystkiego i zabaczeniu tylu apetycznych zdjęć nabrałam ochoty na to ciacho. Dla mnie wersja z biszkoptem
icon_mrgreen.gif

 

aguś25

Member
Lis 30, 2009
353
0
0
Zrobiłam i mam pewien problem . Mase budyniową robiłam według przepisu i jest troche dziwna tzn nie jest idealnie gładka jak budyń Jest jakby lekko chropowata
icon_sad.gif
. Czy taka ma być czy ja coś sknociłam , jeśli tak to nie wiem co zrobilam źle bo trzymałam się przepisu .
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
szukałam łatwego i szybkiego ciasta na weekend, bo przyjeżdża chrzestna mojej małej Żaby
rollbaby.gif
, no i znalazłam
banana.gif
będę dziś robić
cook.gif
tylko lecę do sklepu po składniki, zdjęcia jutro
 

mala_czarna87

Member
Wrz 6, 2011
663
0
0
Robiłam bez bitej smietany, a o to moje Toffi:
 

Załączniki

  • Obraz_064.jpg
    Obraz_064.jpg
    2 MB · Wyświetleń: 0