- Maj 25, 2007
- 275
- 0
- 0
Porcja na dużą blachę, piekłam w dużej tortownicy.
Ciasto kruche na spód - każdy według swojego przepisu. Ja robię tak: 1/2 kostki masła lub margaryny; 1,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 jajka,1 łyczeczka proszku do pieczenia.
2 puszki brzoskwiń pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto.
Na soku z brzoskwiń ugotować 2 budynie waniliowe ( tylko na soku, nie dodawać wody), dodając cukier, nawet gdy budynie z cukrem, dodać 2 łyzki.
Budyń wyłożyć na brzoskwinie. Piec pól godziny.
W międzyczasie przygotowujemy krem śmietanowy:
5 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 dag kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
Ubić białka. Żóltka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, na końcu ubite białka.
Gdy już minie pół godziny zapiekania ciasta wykładamy na wierzch masę śmietanową i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Pycha
Piekę na jutro, jak uda mi się zdobyć aparat, bo mój jest na wakacjach, to dodam zdjęcie.
Ciasto kruche na spód - każdy według swojego przepisu. Ja robię tak: 1/2 kostki masła lub margaryny; 1,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 2 jajka,1 łyczeczka proszku do pieczenia.
2 puszki brzoskwiń pokroić w kostkę, wyłożyć na ciasto.
Na soku z brzoskwiń ugotować 2 budynie waniliowe ( tylko na soku, nie dodawać wody), dodając cukier, nawet gdy budynie z cukrem, dodać 2 łyzki.
Budyń wyłożyć na brzoskwinie. Piec pól godziny.
W międzyczasie przygotowujemy krem śmietanowy:
5 jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
400 dag kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
Ubić białka. Żóltka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, na końcu ubite białka.
Gdy już minie pół godziny zapiekania ciasta wykładamy na wierzch masę śmietanową i pieczemy jeszcze 15 minut.
Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce. Pycha
Piekę na jutro, jak uda mi się zdobyć aparat, bo mój jest na wakacjach, to dodam zdjęcie.