Ciasto z budyniem i wiśniami

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
a ja tu nic nie widzę
gruebel_2.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Awaria cina była i ciasto zjadło
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Właśnie nie poprawiałam, bo myślałam, że siem pojawi
icon_mrgreen.gif

Już daję przepis:

Ciasto kruche:
3 niepełne szklanki mąki
12 łyżek cukru pudru
300 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao

Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki 25 x 34 cm.
Podpiec 10-15 min w 180 st.
Z pozostałego ciasta odciąć część i zagnieść z kakao, a następnie oba kawałki zamrozić.

Masa budyniowa:
4 szkl mleka
2 opakowania budyniu waniliowego

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ponadto:
1 kg wiśni (ja dałam mirabelki)
8 łyżek cukru
4 białka

Ostudzoną masę budyniową wylać na podpieczone ciasto i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. Na budyniu ułożyć wiśnie.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i rozsmarować na owocach. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.

Piec jeszcze 40-45 min w 180 st.

Zdj_cie007.jpg
Zdj_cie008.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cie007.jpg
    Zdj_cie007.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie008.jpg
    Zdj_cie008.jpg
    51.1 KB · Wyświetleń: 0

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
ewalukas @ 23 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=545304Właśnie nie poprawiałam, bo myślałam, że siem pojawi
icon_mrgreen.gif

Już daję przepis:

Ciasto kruche:
3 niepełne szklanki mąki
12 łyżek cukru pudru
300 g masła
4 żółtka
2 łyżki kakao

Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki 25 x 34 cm.
Podpiec 10-15 min w 180 st.
Z pozostałego ciasta odciąć część i zagnieść z kakao, a następnie oba kawałki zamrozić.

Masa budyniowa:
4 szkl mleka
2 opakowania budyniu waniliowego

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu.

Ponadto:
1 kg wiśni (ja dałam mirabelki)
8 łyżek cukru
4 białka

Ostudzoną masę budyniową wylać na podpieczone ciasto i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. Na budyniu ułożyć wiśnie.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i rozsmarować na owocach. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe zamrożone ciasto.

Piec jeszcze 40-45 min w 180 st.

Pokaż załącznik 14874
Pokaż załącznik 14875
Czy mogą byc wiśnie mrozone?
 

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Myślę, że mogą być
icon_mrgreen.gif