Ciasto z musem jabłkowym

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepis znaleziony na tej stronce
http://southernfood.about.com/od/<a class=&quot;ktg6us78hf8vdu7&quot; href=&quot;java script:void(0)&quot;>applecakes</a>/r/bl30519g.htm

Mialam do zuzycia caly duzy sloik musu jabłkowego, wiec przepis nadal sie idealnie. Szkoda tylko, ze nie wpadlam na wrzucenie czastek jabłek do srodka ciasta, bo wlasnei siedze i glowie się co zrobic z 4 kilogramami, które zawalaja mi kuchnie
icon_smile.gif
No coz, chyba będę musiala zrobic wiecej musu jabłkowego&#8230;

Ciasto z musem jabłkowym

- 2 szklanki przesianej maki (u mnie 1 szklanka maki orkiszowej a 1 normalnej)
- 1 szklanka cukru (u mnie brazowy)
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka cynamonu
- &#189; łyżeczki zmielonej galki muszkatolowej
- &#188; łyżeczki zmielonych gozdzikow
- 2 lyzeczki sody
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka orzechow wloskich w kawalkach (u mnie pol szklanki zmieszanych nerkowcow i migdałów i pol szklanki kandyzowanego imbiru- wszystko pokrojone na drobno)
- &#189; szklanki rozpuszczonego masla
- 2 szklanki musu jabłkowego (u mnie mus jablkowy z imbirem domowej roboty)

Mieszamy w misce suche skladniki. Dodajemy rodzynki, orzechy, rozpuszczone maslo i mus jabłkowy. Mieszamy az składniki dobrze się polacza.
Forme na ciasto (kwadratowa, bok ok. 22cm) natłuszczamy i obsypujemy maka. Pieczemy w 180° stopniach przez 45-50 minut.
Studzimy ciasto i na koniec smarujemy serkiem typu Filadelfia albo lukrujemy. Możemy udekorowac skorka pomaranczowa i polowkami orzechow.




 

Załączniki

  • DSCF1347.JPG
    DSCF1347.JPG
    305.2 KB · Wyświetleń: 0