- Lis 28, 2005
- 32,382
- 3,669
- 113
Ciasto z wiśniami i płatkami owsianymi
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=37025
forma 22-24 cm
Składniki:
200 g świeżych wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
150 g rozmiękczonej margaryny (u mnie masło)
110 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
skórka otarta z 1/2 cytryny ( u mnie jeszcze łyżka soku)
125 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej ( u mnie 40 g poznańskiej i 60 g pełnoziarnistej z lubelli)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka:
1,5 łyżki płatków owsianych
25 g cukru
25 g wiórków kokosowych
Temperatura piekarnika - 180 stopni
Formę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę cytrynową i po jednym jajku, cały czas ubijając.
Wymieszać mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Wyłożyć ciasto do formy i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć wiśnie, lekko wciskając je w ciasto.
Zmieszać składniki posypki i pokryć nią ciasto.
Piec 25 – 35 minut.
Moje uwagi:
Ciasto jest bardzo smaczne.
Mięciutkie, pachnące cytryną, dość wilgotne. Wychodzi bardzo gęste, więc nie ma szans, by wiśnie opadły na dno. Wzięłam do niego płatki owsiane błyskawiczne, bo są delikatniejsze i bardziej miękkie.
Do posypki dołożyłam nieco pokruszonych płatków migdałowych. Następnym razem zrezygnuję z płatków w posypce na rzecz orzechów czy migdałów. Robi się go błyskawicznie - zanim upiekła mi się ostatnia blacha pierożków, miałam je już gotowe.
Szybkie, łatwe i pyszne - polecam!
Źródło przepisu:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=37025
forma 22-24 cm
Składniki:
200 g świeżych wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
150 g rozmiękczonej margaryny (u mnie masło)
110 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
skórka otarta z 1/2 cytryny ( u mnie jeszcze łyżka soku)
125 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej ( u mnie 40 g poznańskiej i 60 g pełnoziarnistej z lubelli)
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Posypka:
1,5 łyżki płatków owsianych
25 g cukru
25 g wiórków kokosowych
Temperatura piekarnika - 180 stopni
Formę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękką margarynę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę cytrynową i po jednym jajku, cały czas ubijając.
Wymieszać mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
Wyłożyć ciasto do formy i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć wiśnie, lekko wciskając je w ciasto.
Zmieszać składniki posypki i pokryć nią ciasto.
Piec 25 – 35 minut.
Moje uwagi:
Ciasto jest bardzo smaczne.
Do posypki dołożyłam nieco pokruszonych płatków migdałowych. Następnym razem zrezygnuję z płatków w posypce na rzecz orzechów czy migdałów. Robi się go błyskawicznie - zanim upiekła mi się ostatnia blacha pierożków, miałam je już gotowe.
Szybkie, łatwe i pyszne - polecam!
Ostatnią edycję dokonał moderator: