Ciasto z wiśniami z mąki razowej

dziad

Member
Wrz 13, 2004
2,904
0
36
Ciasto z wisniami z maki razowej

200g masla
180g cukru
1 cukier waniliowy
otarta skorka z 1 cytryny
1 lyzka mleka
4 jajka
250g maki pszennej pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

maslo do wysmarowania formy
40g platkow migdalowych
40g cukru
800g wisni z kompotu

2 lyzki marmolady morelowej


Miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy, sol, skorke z cytryny i mleko ukrecic na gladka puszysta mase. Dodac jajka, make, proszek do pieczenia i dobrze wymieszac.
Dno okraglej formy wysmarowac maslem,posypac cukrem i platkami migdalowymi. Nastepnie wylac na nie ciasto. Wisnie odsaczyc z kompotu.
Kilka odlozyc na bok, reszte powtykac w ciasto.
Piec w temp. 175° ok. 45 min.
Nastepnie lekko przestudzic. Marmolade morelowa 2 min. na slabym ogniu gotowac, mozna przetrzec przez sitko, ale nie trzeba koniecznie i wysmarowac nia ciasto. Udekorowac pozostalymi wisniami.
 

Ziarenko

Member
Wrz 13, 2004
456
1
0
Już pisałam, że to pyszne ciacho, ale tu też muszę :mrgreen:
Całkiem puszyste, lekko wilgotne, z wiśniami zanurzonymi w cieście ale nie opadniętymi na dno. Moim zdaniem trochę mniej cukru można dać i jest OK. Piekło się równo tyle czasu ile podaje przepis. Acha, wyszło mi, że to porcja na małą tortownicę - średnica 23 cm.
Mniam, idę pożerać.