Ciasto z wisniami z maki razowej
200g masla
180g cukru
1 cukier waniliowy
otarta skorka z 1 cytryny
1 lyzka mleka
4 jajka
250g maki pszennej pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
maslo do wysmarowania formy
40g platkow migdalowych
40g cukru
800g wisni z kompotu
2 lyzki marmolady morelowej
Miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy, sol, skorke z cytryny i mleko ukrecic na gladka puszysta mase. Dodac jajka, make, proszek do pieczenia i dobrze wymieszac.
Dno okraglej formy wysmarowac maslem,posypac cukrem i platkami migdalowymi. Nastepnie wylac na nie ciasto. Wisnie odsaczyc z kompotu.
Kilka odlozyc na bok, reszte powtykac w ciasto.
Piec w temp. 175° ok. 45 min.
Nastepnie lekko przestudzic. Marmolade morelowa 2 min. na slabym ogniu gotowac, mozna przetrzec przez sitko, ale nie trzeba koniecznie i wysmarowac nia ciasto. Udekorowac pozostalymi wisniami.
200g masla
180g cukru
1 cukier waniliowy
otarta skorka z 1 cytryny
1 lyzka mleka
4 jajka
250g maki pszennej pelnoziarnistej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
maslo do wysmarowania formy
40g platkow migdalowych
40g cukru
800g wisni z kompotu
2 lyzki marmolady morelowej
Miekkie maslo, cukier, cukier waniliowy, sol, skorke z cytryny i mleko ukrecic na gladka puszysta mase. Dodac jajka, make, proszek do pieczenia i dobrze wymieszac.
Dno okraglej formy wysmarowac maslem,posypac cukrem i platkami migdalowymi. Nastepnie wylac na nie ciasto. Wisnie odsaczyc z kompotu.
Kilka odlozyc na bok, reszte powtykac w ciasto.
Piec w temp. 175° ok. 45 min.
Nastepnie lekko przestudzic. Marmolade morelowa 2 min. na slabym ogniu gotowac, mozna przetrzec przez sitko, ale nie trzeba koniecznie i wysmarowac nia ciasto. Udekorowac pozostalymi wisniami.