Cielece eskalopki z mozzarella

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Bardzo prosty i latwy przepis.

600 g eskalopek cielecych
400 g czyli jedna puszka pomidorow “pelati”
200 g mozzarelli (w oryginalnym przepisie “di bufala”)
50 g czarnych oliwek (w oryginalnym przepisie rodzaju Taggiasche)
30 g kaparkow (w oryginalnym przepisie solonych, ale moga byc z zalewy)
1 cebula
9 lyzek oliwy z oliwek
oregano
maka
sol, pieprz

Najpierw robi sie prosty sos pomidorowy. Szkli sie posiekana cebule na 4 lyzkach oliwy, dodaje pomidory “pelati”, gotuje kilka minut mieszajac, doprawia oregano. Pod koniec dodaje sie kaparki (jesli solone, to uprzednio wyplukane na sitku pod biezaca woda) i oliwki. Sos nie powinien zbytnio odparowac i byc zbyt gesty.
W miedzyczasie kroimy w plastry mozzarelle, odsaczamy z nadmiaru plynu.
Eskalopki obtaczamy w mace, ktorej nadmiar strzepujemy. Smazymy po 1 minucie z kazdej strony na reszcie oliwy.
W 4 indywidualnych naczynkach do zapiekania (lub jednym duzym) kladziemy na dno odrobine sosu, potem ukladamy warstwami eskalopki, sos pomidorowy i plastry mozzarelli. Na wierzchu ma byc mozzarella. Pieprzymy, posypujemy jeszcze odrobina oregano, zapiekamy w temp. 180 stopni az mozzarella sie rozpusci.

W przypadku uzycia kaparow z soli dania praktycznie nie nalezy juz solic.