Maliny
Greckie mity głoszą, że maliny odkryli bogowie, poszukujący owoców w górach Ida. Stąd wzięła się łacińska nazwa malin - Rubus idaeus, co oznacza kolczaste krzaki z Ida. Maliny znane były już w czasach prehistorycznych, choć początkowo traktowano je głównie jako lek. Dziś też doceniamy lecznicze właściwości malin, a ich wyśmienity smak sprawia, że jest to lekarstwo, które zjadamy z przyjemnością. Zawierają duże ilości witaminy C i błonnika, a także wapń, żelazo, kwas foliowy i salicylowy, dzięki któremu mają rozgrzewające działanie i są świetnym lekiem na przeziębienia. Występują też w nich pewne ilości witamin K, B1 i B2, oraz antocyjany i potas, który poprawia jędrność skóry - z tego względu często wykorzystuje się je w kosmetyce.
W niektórych kulturach maliny były najlepszym lekiem w okresie ciąży - angielscy zielarze zalecali kobietom ciężarnym picie herbatki malinowej, zapewniając je, że dzięki temu nie doświadczą problemów zdrowotnych w trakcie ciąży. U Czirokezów bezpieczny poród miało zapewnić picie przez kobietę soku malinowego, a inne plemiona indiańskie uważały, że ów sok jest najlepszym lekiem na mdłości w trakcie ciąży. Również dziś przyszłe mamy powinny spróbować tych starych metod - nawet jeśli nie złagodzi to ich dolegliwości, to zawsze sprawi im przyjemność, bo malinowe napoje są wyjątkowo smaczne.
Żródło: smaker.pl
Polecamy ocet malinowy i konfitury malinowo czereśniowe
Greckie mity głoszą, że maliny odkryli bogowie, poszukujący owoców w górach Ida. Stąd wzięła się łacińska nazwa malin - Rubus idaeus, co oznacza kolczaste krzaki z Ida. Maliny znane były już w czasach prehistorycznych, choć początkowo traktowano je głównie jako lek. Dziś też doceniamy lecznicze właściwości malin, a ich wyśmienity smak sprawia, że jest to lekarstwo, które zjadamy z przyjemnością. Zawierają duże ilości witaminy C i błonnika, a także wapń, żelazo, kwas foliowy i salicylowy, dzięki któremu mają rozgrzewające działanie i są świetnym lekiem na przeziębienia. Występują też w nich pewne ilości witamin K, B1 i B2, oraz antocyjany i potas, który poprawia jędrność skóry - z tego względu często wykorzystuje się je w kosmetyce.
W niektórych kulturach maliny były najlepszym lekiem w okresie ciąży - angielscy zielarze zalecali kobietom ciężarnym picie herbatki malinowej, zapewniając je, że dzięki temu nie doświadczą problemów zdrowotnych w trakcie ciąży. U Czirokezów bezpieczny poród miało zapewnić picie przez kobietę soku malinowego, a inne plemiona indiańskie uważały, że ów sok jest najlepszym lekiem na mdłości w trakcie ciąży. Również dziś przyszłe mamy powinny spróbować tych starych metod - nawet jeśli nie złagodzi to ich dolegliwości, to zawsze sprawi im przyjemność, bo malinowe napoje są wyjątkowo smaczne.
Żródło: smaker.pl
Polecamy ocet malinowy i konfitury malinowo czereśniowe