W dobrej formie na wiosnę
Zastrzyk jodu. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć ryb, które są bogate, między innymi, w wysokowartościowe białko. Oprócz protein i kwasów omega 3 dostarczają niezbędny jod. Ten zaś pobudza tarczycę do produkcji hormonów wspomagających usuwanie nadmiaru węglowodanów i tłuszczu z organizmu. Bogate w jod są również algi morskie, na przykład liście nori, w które zawija się sushi, lub sałata morska (lattich), dodawana we Francji do sałatek i zup.
Na lepsze trawienie. Jedząc karczochy, szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Zawarta w nich cynaryna przyspiesza trawienie, chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Liczne flawonoidy zaś pomagają zwalczać wolne rodniki. Natomiast bogata w błonnik czerwona kapusta oczyszcza jelita. Zarówno karczochy, jak i czerwoną kapustę najlepiej podawać z cebulą. Znajdujące się w niej olejki eteryczne, głównie aliacyna, pobudzają przemianę materii i poprawiają krążenie. Działają moczopędnie, usuwając wodę z organizmu. Picie soku z kiszonej kapusty wpływa zaś korzystnie na jelita.
Poprawiają pamięć. Wprawdzie migdały i orzechy są dosyć kaloryczne, ale stymulują mózg. Zjedzenie około 10 sztuk dziennie pomoże także uregulować poziom cukru i ciśnienie krwi. Natomiast spożywanie naturalnego ryżu łagodzi skutki stresu i alergie. Zawarta w nim witamina E pobudza przemianę materii i pomaga pozbyć się wody z organizmu. Podobny efekt uzyskamy, zjadając na śniadanie porcję płatków zbożowych.
Owoce – żródło wigoru. Według angielskiego przysłowia zjedzenie jednego jabłka dziennie gwarantuje, że będziemy zdrowi. Owoce te są skarbnicą witamin i węglowodanów prostych, które są zastrzykiem energetycznym dla zmęczonego organizmu. Zawierają też duże ilości błonnika i kwasów organicznych, które utrudniają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Jabłka powinno się jeść ze skórką. Zawiera ona bowiem najwięcej pektyn, które poprawiają trawienie. Gruszki mają więcej substancji mineralnych niż jabłka. Są bogate w potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu, oraz pobudzający umysł bor.r
Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz
Zastrzyk jodu. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć ryb, które są bogate, między innymi, w wysokowartościowe białko. Oprócz protein i kwasów omega 3 dostarczają niezbędny jod. Ten zaś pobudza tarczycę do produkcji hormonów wspomagających usuwanie nadmiaru węglowodanów i tłuszczu z organizmu. Bogate w jod są również algi morskie, na przykład liście nori, w które zawija się sushi, lub sałata morska (lattich), dodawana we Francji do sałatek i zup.
Na lepsze trawienie. Jedząc karczochy, szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Zawarta w nich cynaryna przyspiesza trawienie, chroni wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Liczne flawonoidy zaś pomagają zwalczać wolne rodniki. Natomiast bogata w błonnik czerwona kapusta oczyszcza jelita. Zarówno karczochy, jak i czerwoną kapustę najlepiej podawać z cebulą. Znajdujące się w niej olejki eteryczne, głównie aliacyna, pobudzają przemianę materii i poprawiają krążenie. Działają moczopędnie, usuwając wodę z organizmu. Picie soku z kiszonej kapusty wpływa zaś korzystnie na jelita.
Poprawiają pamięć. Wprawdzie migdały i orzechy są dosyć kaloryczne, ale stymulują mózg. Zjedzenie około 10 sztuk dziennie pomoże także uregulować poziom cukru i ciśnienie krwi. Natomiast spożywanie naturalnego ryżu łagodzi skutki stresu i alergie. Zawarta w nim witamina E pobudza przemianę materii i pomaga pozbyć się wody z organizmu. Podobny efekt uzyskamy, zjadając na śniadanie porcję płatków zbożowych.
Owoce – żródło wigoru. Według angielskiego przysłowia zjedzenie jednego jabłka dziennie gwarantuje, że będziemy zdrowi. Owoce te są skarbnicą witamin i węglowodanów prostych, które są zastrzykiem energetycznym dla zmęczonego organizmu. Zawierają też duże ilości błonnika i kwasów organicznych, które utrudniają odkładanie się tłuszczu w komórkach. Jabłka powinno się jeść ze skórką. Zawiera ona bowiem najwięcej pektyn, które poprawiają trawienie. Gruszki mają więcej substancji mineralnych niż jabłka. Są bogate w potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu, oraz pobudzający umysł bor.r
Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz