- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
6 łyżek mąki
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
2 białka
2 łyżki stołowe klarowanego masła do smażenia.
Mąkę, żółtka, mleko cukier i sól dokładnie ubić. Ciasto odstawić na minimum 30 minut. Ubić białka na sztywno, połączyć z ciastem.
Patelnię 17-18 cm srednicy pokrywa się cienko caistem - 3 łyżki na całą patelnię. Smażyć ok 90 sekund na jednej i 30 sekund na drugiej stronie.
Sos pomarańczowy
1 szklanka soku z pomarańczy
sok z 1 cytryny
drobno utarta skórka z 2 pomarańczy
6 łyżek stołowych masła
1/2 szklanki cukru
Wszystko to gotować aż nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Sos do zapalenia
2 łyzki stołowe cukru pudru
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
1 łyżka stołowa brandy
Przygotować naczynie ze złożonymi w chusteczkę nalesnikami, gorące talerze deserowe, miskę z sosem pomaranczowym, cukier puder, likier, brandy, dwie łyżki i chochlę (w ktorej bedziemy mogli podgrzewac alkohol).
Patelnię postawić na średnim ogniu. Wlać do niej sos. Złożone naleśniki włozyć do sosu i obrócić kilka razy, posypać cukrem pudrem, Likier i brandy wlać do chochli, ostrożnie zagrzać i podpalić (jesli się nie zacznie palic od razu, podgrzac jeszcze trochę) i wlac do sosu. Pomagając sobie dwiema łyżkami rozprowadzić płomienie na calym naczyniu. Crepes Suzette podawać na gorących talerzach, licząć po 2-3 naleśniki polane 2-3 łyżkami stołowymi sosu na osobę.
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru
1/8 łyżeczki soli
2 białka
2 łyżki stołowe klarowanego masła do smażenia.
Mąkę, żółtka, mleko cukier i sól dokładnie ubić. Ciasto odstawić na minimum 30 minut. Ubić białka na sztywno, połączyć z ciastem.
Patelnię 17-18 cm srednicy pokrywa się cienko caistem - 3 łyżki na całą patelnię. Smażyć ok 90 sekund na jednej i 30 sekund na drugiej stronie.
Sos pomarańczowy
1 szklanka soku z pomarańczy
sok z 1 cytryny
drobno utarta skórka z 2 pomarańczy
6 łyżek stołowych masła
1/2 szklanki cukru
Wszystko to gotować aż nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Sos do zapalenia
2 łyzki stołowe cukru pudru
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
1 łyżka stołowa brandy
Przygotować naczynie ze złożonymi w chusteczkę nalesnikami, gorące talerze deserowe, miskę z sosem pomaranczowym, cukier puder, likier, brandy, dwie łyżki i chochlę (w ktorej bedziemy mogli podgrzewac alkohol).
Patelnię postawić na średnim ogniu. Wlać do niej sos. Złożone naleśniki włozyć do sosu i obrócić kilka razy, posypać cukrem pudrem, Likier i brandy wlać do chochli, ostrożnie zagrzać i podpalić (jesli się nie zacznie palic od razu, podgrzac jeszcze trochę) i wlac do sosu. Pomagając sobie dwiema łyżkami rozprowadzić płomienie na calym naczyniu. Crepes Suzette podawać na gorących talerzach, licząć po 2-3 naleśniki polane 2-3 łyżkami stołowymi sosu na osobę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: