Cukierki śmietankowe
Podobne do krówek, tylko kruchutkie, delikatne.
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 szklanka cukru
1 szklanka zmielonych na proszek herbatników (8-9 paczuszek herbatników be-be po 16 g każda)
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, inki, nesquika lub kakao
Podgrzać śmietankę z cukrem do rozpuszczenia. Gotować 20 minut mieszając (lubi kipieć), aż troszkę zgęstnieje, ale nie aż do konsystencji syropu.
Cukier waniliowy wymieszać z kawą, rozprowadzić niewielką ilością śmietanki, wlać do garnka, wymieszać. Wsypać mielone herbatniki, wymieszać, nakładać łyżeczką do foremek wyłożonych folią aluminiową (trzeba to zrobić szybko, bo stygnąc tężeje), można też układać kopczyki masy na rozłożonej na desce folii aluminiowej. Schłodzić (najszybciej w lodówce) i przesuszyć.
Jeśli wychodzą zbyt płynne, trzeba dodać więcej herbatników.
Podobne do krówek, tylko kruchutkie, delikatne.
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
1 szklanka cukru
1 szklanka zmielonych na proszek herbatników (8-9 paczuszek herbatników be-be po 16 g każda)
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej, inki, nesquika lub kakao
Podgrzać śmietankę z cukrem do rozpuszczenia. Gotować 20 minut mieszając (lubi kipieć), aż troszkę zgęstnieje, ale nie aż do konsystencji syropu.
Cukier waniliowy wymieszać z kawą, rozprowadzić niewielką ilością śmietanki, wlać do garnka, wymieszać. Wsypać mielone herbatniki, wymieszać, nakładać łyżeczką do foremek wyłożonych folią aluminiową (trzeba to zrobić szybko, bo stygnąc tężeje), można też układać kopczyki masy na rozłożonej na desce folii aluminiowej. Schłodzić (najszybciej w lodówce) i przesuszyć.
Jeśli wychodzą zbyt płynne, trzeba dodać więcej herbatników.