cukinia zapiekana na szybko

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
moje ulubione danie sezonowe, pochodzi z książki p. marka łebkowskiego "dania jarskie", ponieważ nieśmiało zaczyna się sezon cukiniowy,a sama robiłam je już w tym tygodniu ze trzy razy, postanowiłam wrzucić je też na forum.

składniki ( z pamięci, dawno już nie korzystałam z oryginalnego przepisu)
na 1 osobę:

- 1 młoda (mała) cukinia
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- garść czarnych oliwek
- olej, oliwa
- sól, pieprz


cukinię kroimy na dość spore kawałki, cebulę w półkrążki i podsamażamy na oliwie aż cukinia zmięknie, następnie przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy pokrojone jajka, oliwki, posypujemy bułką tartą i zapiekamy, ok 20 min w 200-250 stopniach, zależy jak bardzo chcemy mieć danie zrumienione.

- cebulę można z powodzeniem zastąpić czosnkiem pokrojonym w plasterki
- całe danie da się tez przygotować na patelni, tylko wtedy oczwiście najpierw smażymy cukinię do miękkości i ew. zrumienienia, a potem dodajemy resztę składników, z bułka tartą na samym końcu
- ja zazwyczaj przyprawiam całość już na talerzu, żeby cukinia nie puściła wody.

smacznego
wink.gif