- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Ciasto śmietanowo - maślane w sam raz do niedzielnej herbaty.
Przepis z http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonow...wo-maslane.html
Podaję za właścicielką blogu
Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 g śmietany
300 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
25 ml wrzącej wody
200 g cukru pudru
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę , dodać kolejno jajka, wmieszać śmietanę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać mieszaninę brązowego cukru, kakao i cynamonu.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia ( tortownica średnicy 20 cm - u mnie kwadratowa blaszka).
Nakładamy ciemne i jasne ciasto i mieszamy patyczkiem lub końcówką noża by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem)- ciasto jest upieczone, gdy patyczek jest suchy.
Z wody, cukru pudru , soku i skórki z cytryny ( u mnie sok i skórka z pomarańczy) przygotować
lukier i polać wystudzone ciasto.
Przepis z http://cakemania.blox.pl/2008/01/cynamonow...wo-maslane.html
Podaję za właścicielką blogu
Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g drobnego cukru
2 duże jajka
200 g śmietany
300 g mąki
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
25 g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżka kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu
25 ml wrzącej wody
200 g cukru pudru
50 ml soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem na puszytą masę , dodać kolejno jajka, wmieszać śmietanę. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej dodać mieszaninę brązowego cukru, kakao i cynamonu.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy do pieczenia ( tortownica średnicy 20 cm - u mnie kwadratowa blaszka).
Nakładamy ciemne i jasne ciasto i mieszamy patyczkiem lub końcówką noża by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (160 z termoobiegiem)- ciasto jest upieczone, gdy patyczek jest suchy.
Z wody, cukru pudru , soku i skórki z cytryny ( u mnie sok i skórka z pomarańczy) przygotować
lukier i polać wystudzone ciasto.