- Kwi 1, 2009
- 648
- 0
- 0
Składniki:
300 g migdałów - zmielić
300 g orzechów grubozmielonych
200 g gorzkiej czekolady - zmielić
300 g czekolady deserowej - połamac na kawałki różnej wielkości
3 łyżki gorzkiego kakao
kostka masła
100 g cukru
8 jajek
sól
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować małą tortownicę lub formę do combra, czy keksówkę.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę,
dodawać po jednym żółtku.
Jak będzie gładkie, dodać kakao, czekoladę, orzechy i migdały, sól.
Dodać ubitą pianę, delikatnie zamieszać.
Piec około godziny.
Na koniec sprawdzić patyczkiem w kilku miejscach czy jest suche (jeśli trafi się na czekoladę, to będzie mokry patyk), jeśli ciasto jest jeszcze klejące, to potr zymać dłużej w piekarniku. Wystudzić.
Poł tabliczki gorzkiej czekolady i pół tabliczki deserowej roztopić z 1/3 kostki masła, dodać 4 łyżki mlleka, pół łyżki wody, kakao, pół szkl. cukru. Dodać 4 łyżki mleka w proszku. Wszystko lekko podgrzać mieszając rózgą.
Lekko ostudzić.
Oblać wystudzone ciasto, posypać pół tabliczki startej białej czekolady.
300 g migdałów - zmielić
300 g orzechów grubozmielonych
200 g gorzkiej czekolady - zmielić
300 g czekolady deserowej - połamac na kawałki różnej wielkości
3 łyżki gorzkiego kakao
kostka masła
100 g cukru
8 jajek
sól
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować małą tortownicę lub formę do combra, czy keksówkę.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę,
dodawać po jednym żółtku.
Jak będzie gładkie, dodać kakao, czekoladę, orzechy i migdały, sól.
Dodać ubitą pianę, delikatnie zamieszać.
Piec około godziny.
Na koniec sprawdzić patyczkiem w kilku miejscach czy jest suche (jeśli trafi się na czekoladę, to będzie mokry patyk), jeśli ciasto jest jeszcze klejące, to potr zymać dłużej w piekarniku. Wystudzić.
Poł tabliczki gorzkiej czekolady i pół tabliczki deserowej roztopić z 1/3 kostki masła, dodać 4 łyżki mlleka, pół łyżki wody, kakao, pół szkl. cukru. Dodać 4 łyżki mleka w proszku. Wszystko lekko podgrzać mieszając rózgą.
Lekko ostudzić.
Oblać wystudzone ciasto, posypać pół tabliczki startej białej czekolady.