Czekoladowy tort Marthy Stewart

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Czekoladowy tort Marthy Stewart

przepis --> http://www.marthastewart.com/page.jhtml?ty...p;rsc=ns2006_m1
a jak robi go autorka można zobaczyć na http://food.yahoo.com/ w dziale video -> Baking -> Ultimate Chocolate Layer Cake

Ciasto:
1 filiżanka kakao + kako do wysypania foremek
3/4 filiżanki mocnej kawy, gotującej się
1 filiżanka mleka, pokojowa temperatura
2 3/4 filiżanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
340 g (1 1/2 filiżanki (3 stick)) niesolonego masła, pokojowa temperatura + do wysmarowania foremek
2 1/2 filiżanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
4 duże jajka, temperatura pokojowa
Polewa/przełożenie:
ilość na około 3 filiżanki
3 1/2 filiżanki cukru pudru
1 filiżanka kakao
170 g (12 lyżek (1 1/2 stick)) niesolonego masla, pokojowa temperatura
1/2 filiżanki mleka, pokojowa temperatura
2 lyżeczki ekstraktu wanilii
gdzie pojemność filiżanki ok. 236 ml

uwagi:
przy przeliczaniu podanej w przepisie ilości masła i pojemności cups korzystałam ze stron:
http://www.onlineconversion.com/cooking_butter.htm
http://www.onlineconversion.com/cooking_volume.htm
1 stick = 113.398 092 5 gram
1 cup [US] = 236.588 237 5 milliliter

Wykonanie:
Przesiać kako do miski, dodać gotującą kawę i mleko- wymieszać, odstawić do ostudzenia.
Mąkę przesiać z solą i sodą.
Mieszać miękkie masło z cukrem, dodać ekstrat wanilii i po jednym jajku. Po dodaniu wszystkich jajek dodaćy płyny z kakao, a pozniej po trochu sypkich składników, aż do wyczerpania.
Piekłam w 175 stopniach C 45 minut. Piekłam z połowy składników w formie o średnicy 26 cm - wyszedł placek wysokości ok. 3 cm.

Wszystkie składniki polewy wymieszać ze sobą.
Po wystudzeniu krążki ciasta przekładamy polewą, układając jeden na drugim i całość dekorujemy polewą.

Smacznego.
choc1pp0.jpg