Czereśnie w wódce po francusku
Składniki:
1,5 kg białych lub czerwonych czereśni,
0,5 kg cukru,
0,75 l wódki,
1 laska wanilii.
Czereśnie myjemy, osuszamy na sicie i do obcinamy ogonki w połowie. Każdy owoc nakłówamy kilkakrotnie ostrą szpilką. W dużym rondlu gotujemy ok. 1 l wody i wrzucamy do niej czereśnie. Po 10 sekundach (nie dłużej!) odcedzamy i przelewamy zimną wodą, i ponownie osuszamy na sicie.
Z cukru, przeciętej wzdłuż laski wanilii oraz pół szklanki wody sporządzamy syrop i gotujemy tak długo aż kropla syropu kapnięta na zimny talerzyk i dotknięta palcem utworzy jakby nitkę). Czereśnie układamy w słojach (wyjdą 2 słoje litrowe), zalewamy gorącym (ale nie wrzącym!) syropem i pozostawiamy na noc do wystudzenia. Następnego dnia zalewamy je wódką, delikatnie potrząsamy słoikiem, aby się przemieszało i zamykamy. Zostawiamy (niestety) na kilka miesięcy, żeby "się przegryzło". Zimą podawać jako rodzaj likieru do kawy.
Składniki:
1,5 kg białych lub czerwonych czereśni,
0,5 kg cukru,
0,75 l wódki,
1 laska wanilii.
Czereśnie myjemy, osuszamy na sicie i do obcinamy ogonki w połowie. Każdy owoc nakłówamy kilkakrotnie ostrą szpilką. W dużym rondlu gotujemy ok. 1 l wody i wrzucamy do niej czereśnie. Po 10 sekundach (nie dłużej!) odcedzamy i przelewamy zimną wodą, i ponownie osuszamy na sicie.
Z cukru, przeciętej wzdłuż laski wanilii oraz pół szklanki wody sporządzamy syrop i gotujemy tak długo aż kropla syropu kapnięta na zimny talerzyk i dotknięta palcem utworzy jakby nitkę). Czereśnie układamy w słojach (wyjdą 2 słoje litrowe), zalewamy gorącym (ale nie wrzącym!) syropem i pozostawiamy na noc do wystudzenia. Następnego dnia zalewamy je wódką, delikatnie potrząsamy słoikiem, aby się przemieszało i zamykamy. Zostawiamy (niestety) na kilka miesięcy, żeby "się przegryzło". Zimą podawać jako rodzaj likieru do kawy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: