Czosnkowa brukselka

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
500g obranych i przyciętych brukselek
kilka-kilkanaście ząbków czosnku
1 łyżka brązowego cukru
2 łyzki oliwy
sól, pieprz
1,5 szklanki wody
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny

Na rozgrzanej oliwie obsmażyć ząbki czosnku do lekkiego zbrązowienia. W tzw. międzyczasie poszatkować brukselkę, najlepiej w malakserze, ale niezbyt drobno - chodzi o to, aby rozbić główki.
Wzmocnić ogień i do czosnku wrzucić poszatkowaną brukselkę, cukier, pieprz i sól. Smażyć mieszając ok. 5 minut lub do zbrązowienia, wlać wodę i smażyć do wyparowania płynu. Na koniec wlać ocet/sok z cytryny, ostatecznie dosmaczyć solą i pieprzem i podawać ciepłe.

P1140932.JPG


Z Vegetarian Times.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Oooo, na pewno spróbuję!
Ostatnio jadłam brukselkę z wiórkami kokosowymi, pyszna była.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Nie bardzo czuć brukselkę, ale trzeba uważać na czosnek, bo mnie wątrobę popieścił. Zeżarłam całą porcję na raz
icon_lol.gif