Dacquoise jak od Sowy, a nawet lepsze ;)

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Ja zawsze z lodówki.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,666
12
38
bietka @ 16 Mar 2018 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1631374Dziewczyny -na szybko-białka z lodówki czy w tem.pokojowej?
Nie ma różnicy. Śmietana, żeby ją dobrze ubić, musi być schłodzona, białka mogą, ale nie muszą
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Czy macie jakies doświadczenia z kupnymi blatami bezowymi w zastosowaniu do tego smakołyku?
Widziałam w Lidlu i nęcą mnie.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Buko, gotowe blaty bezowe są w całym przekroju twarde i suche, zaś blaty w tym konkretnym dziuniowym dacquoise wzorowanym na pavlovej, mają w środku delikatną, wilgotną piankę. Sama zdecyduj, jaką konsystencję wolisz.
icon_smile.gif

Przyznam się, że sama się kiedyś zastanawiałam nad kremem z mascarpone do takich gotowych blatów, ale wydaje mi się, że ma za delikatną konsystencję i bardziej do nich pasuje zwykły kawowy krem budyniowo -maślany, na przykład taki:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27937&hl=torcik
ale to oczywiście kwestia gustu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,965
113
Jesteś niezawodna, Joanno.
anbetung.gif
W niektórych moich produkcjach Pavlovej wnętrza miały różną wilgotność, ale raczej wolałam mniej wilgotne. Jesli chodzi o krem zamierzałam zrobić bardziej treściwy, podobny, albo nawet ten z Twojego z linka. Jeszcze raz dziękuję.
icon_smile.gif