- Sie 22, 2007
- 547
- 0
- 0
Przepis pochodzi stąd: KLIK
Składniki:
150 g posiekanej czarnej czekolady
100 ml płynnej śmietany 30%
200 g ciasteczek korzennych
4 banany
2 łyżki soku z cytryny
200 g kremu krówkowego (confiture de lait)
100 ml gęstej śmietany 36%
mięta do dekoracji
Przepis z odcinka: Viridiana
Jak przygotować:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodaj do niej płynną śmietanę.
2. Zmiksuj w robocie kuchennym ciasteczka. Wsyp do 4 szklanek po 2 łyżki zmielonych ciastek.
3. Pokrój banany na skos w cienkie talarki i skrop sokiem z cytryny.
4. Ułóż banany na zmielonych ciastkach, przyklejając część plastrów do brzegów szklanki.
5. Do każdej szklanki nałóż po 2 łyżki kremu krówkowego. Dokładnie wyrównaj powierzchnię łyżeczką i na wierzch wlej po 2 łyżki rozpuszczonej czekolady.
6. Ubij gęstą śmietanę, włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na górę deseru.
7. Wstaw do lodówki na godzinę, udekoruj miętą.
Moja modyfikacja przepisu (z braku laku)
Wszystkiego były mniej, bo pucharki mam mniejsze i z trzech bananów zrobiłam deserki na sześć osób. Zamiast confiture de lait użyłam masy krówkowej do wafli. No i polałam śmietana z puszki, bo nie posiadam szprycy. Aha- ciastek nie mieliłam tylko mój mąż wałkiem w folii pokruszył.
Wyszło tak (światło kiepskie, bo zdjęcie w nocy robione przed imprezą, potem nic nie zostało
Składniki:
150 g posiekanej czarnej czekolady
100 ml płynnej śmietany 30%
200 g ciasteczek korzennych
4 banany
2 łyżki soku z cytryny
200 g kremu krówkowego (confiture de lait)
100 ml gęstej śmietany 36%
mięta do dekoracji
Przepis z odcinka: Viridiana
Jak przygotować:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodaj do niej płynną śmietanę.
2. Zmiksuj w robocie kuchennym ciasteczka. Wsyp do 4 szklanek po 2 łyżki zmielonych ciastek.
3. Pokrój banany na skos w cienkie talarki i skrop sokiem z cytryny.
4. Ułóż banany na zmielonych ciastkach, przyklejając część plastrów do brzegów szklanki.
5. Do każdej szklanki nałóż po 2 łyżki kremu krówkowego. Dokładnie wyrównaj powierzchnię łyżeczką i na wierzch wlej po 2 łyżki rozpuszczonej czekolady.
6. Ubij gęstą śmietanę, włóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij na górę deseru.
7. Wstaw do lodówki na godzinę, udekoruj miętą.
Moja modyfikacja przepisu (z braku laku)
Wszystkiego były mniej, bo pucharki mam mniejsze i z trzech bananów zrobiłam deserki na sześć osób. Zamiast confiture de lait użyłam masy krówkowej do wafli. No i polałam śmietana z puszki, bo nie posiadam szprycy. Aha- ciastek nie mieliłam tylko mój mąż wałkiem w folii pokruszył.
Wyszło tak (światło kiepskie, bo zdjęcie w nocy robione przed imprezą, potem nic nie zostało
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: