Delikatna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
Składniki:
pół dyni piżmowej
garść marchewek typu baby carrots (lub 1 mniejsza marchewka karotka)

1 litr wywaru mięsnego (uwaga: NIE ROSÓŁ)
1 łyżeczka miodu leśnego
1 opakowanie mleczka kokosowego (250 ml)

Dodatkowo: odrobina podprażonych na suchej patelni płatków migdałów

_CSC1511cc.jpg

Mięsny wywar przygotowujemy na dowolnym mięsie - ja preferuję kurczaka.
Wraz z nim, wrzucam do wody 2 łyżeczki soli, kilka kulek ziela angielskiego, 1 liść kapusty, odrobinę mielonego pieprzu
oraz sporą garść mrożonej zieleniny - selera i pietruszki, a całość gotuję do miękkości mięsa - w szybkowarze zajmuje mi to 20 minut,
sposobem tradycyjnym min. 1 godzinę. Otrzymuje 2 (niekiedy 2,5) litry wywaru.
Można go zamrozić lub dalej gotować na nim ulubione zupy (po przecedzeniu przez sito rzecz jasna).

Do tak przygotowanego - lekko posolonego, wywaru mięsnego dodać pokrojoną na mniejsze części dynię (bez skóry) i marchewki.
Gotować do miękkości marchewki - około 15-20 minut. Dynia - zacznie rozpadać się wcześniej i dobrze.
Dosłodzić zupkę łyżeczką miodu. Gdy marchewka jest już miękka dolać mleczko kokosowe i zagotować.
Zdjąć garnek z gazu. Zmiksować warzywa.

Zupę podawać na ciepło, ozdobioną płatkami migdałów.

Krem ma urzekający lekko pastelowy odcień żółtego. Zniewala słodyczą piżmowej dyni oraz dodatkiem miodu.
Całości dopełnia egzotyczny posmak mleczka kokosowego.
Smacznego
icon_smile.gif




 

Załączniki

  • _CSC1511cc.jpg
    _CSC1511cc.jpg
    258.3 KB · Wyświetleń: 2