- Maj 18, 2007
- 2,666
- 12
- 38
DIETETYCZNE BISCOTTI
składniki na 20-25 sztuk:
- 1 jajko (u mnie 2 średnie)
- 70g ksylitolu
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki pszennej pszennej pełnoziarnistej
- 100g całych migdałów ze skórką
Do misy miksera wbić jajka, wsypać ksylitol i utrzeć na kogel mogel.
Dodać sól i startą skórkę z cytrusów.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając miksowania, dodawać po łyżeczce mąki i mieszać dalej około minuty, aż wszystko się dokładnie połączy.
Wsypać migdały i wymieszać wszystko łyżką.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (grzanie góra - dół)
Przełożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mokrymi rękami uformować coś jak duży baton mniej więcej 25cm długości, 6cm szerokości i 2cm wysokości.
Piec 25 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić (wystarczy 20 minut).
Znowu rozgrzać piekarnik do 180°C.
Przestudzone ciasto pokroić na kawałki grubości ok. 1cm.
Ułożyć wszystkie kawałki na boku na blasze i piec ok. 8 minut.
Obrócić na drugi bok i dopiekać kolejne 8 minut.
Ostudzić i podawać z kawą lub winem, ewentualnie zamknąć w szczelnym pojemniku.
http://redandpale.blox.pl/2014/06/Dietetyc...-bez-cukru.html