Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Mexi, nic im nie będzie, najwyżej stopi sie cukier. Przed podaniem oprószysz na nowo i będzie ok.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Buka dobrze prawi ja dokładnie tak robię ,zawijam ciepłe a przed podaniem dosypuję cukru pudru.U mnie 2 w tym jednej juz tylko połowa zastała
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
zdjęcie by kto dał, chociaż oczy nasycić by można
icon_lol.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
001.JPG

002.JPG

i cieply jeszcze
004.JPG
 

Załączniki

  • 001.JPG
    001.JPG
    135.7 KB · Wyświetleń: 27
  • 002.JPG
    002.JPG
    156.3 KB · Wyświetleń: 27
  • 004.JPG
    004.JPG
    110.7 KB · Wyświetleń: 27

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Mlask, ciam ciam, mniaaam, piękne, rumiane, żółciutkie, śliczne
lecker.gif
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,126
1,633
113
W naszym wykonaniu - z marcepanem otrzymanym w prezencie, ale następnym razem będzie z domowym
icon_mrgreen.gif
bo na pewno będzie następny raz
rofl.gif
wyszły dwa duże stolleny
icon_mrgreen.gif


stollen.jpg
stollen1.jpg
 

Załączniki

  • stollen1.jpg
    stollen1.jpg
    101.6 KB · Wyświetleń: 27
  • stollen.jpg
    stollen.jpg
    89.9 KB · Wyświetleń: 27

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Zobaczyłam zdjęcie i...... poszłam zagniatać ciasto (z pół porcji, na dwie strucle). gif.gif


EDIT:
dresden_stollen1.jpg

dresden_stollen3.jpg

Piekłam w 180 stopniach 30 minut.
Na pół porcji dalam 25 g świeżych drożdży.
 

Załączniki

  • gif.gif
    gif.gif
    898 bajtów · Wyświetleń: 27
  • dresden_stollen1.jpg
    dresden_stollen1.jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 27
  • dresden_stollen3.jpg
    dresden_stollen3.jpg
    89.4 KB · Wyświetleń: 27
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Podnosze.
Tak baaardzo przytylam, ze musze zaczac sie odchudzac, ale zanim to nastapi, to jeszcze sobie pouzywam
dump.gif
dump.gif
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,772
26
48
Przytylam jeszcze bardziej i znow bede uzywac. Nie ma grudnia bez Drezden Stolle.
mniam.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Mnie najbardziej smakuje świeżo po upieczeniu, maksymalnie do tygodnia. Nie odważyłabym się go tak długo przechowywać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,378
3,659
113
Pewnie można, tylko nie jest już takie smaczne.



Zostały mi żółtka po lukrowaniu, dołożyłam jedno jajko i upiekłam trzy piękne strucle. Zamknęłam je w rękawie do pieczenia. Będą na prezenty.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Co, nikt sie w tym roku nie skusi?
fiesgrins.gif

Wyprodukowałam dużo marcepanu i w środku każdej jest solidny wałek, ale przez to zrobiły się jeszcze większe i zatraciły złożenie. Stygną. Sąsiadom chyba ślinka leci, cały dom i pół ulicy pachnie ciastem.
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,661
2,961
113
Wyciągam z czeluści, jutro start.
lecker.gif
 
  • Like
Reakcje: rysia