- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
200 ml mleka
50 g drożdży
50 ml oleju
3 żółtka
szczypta soli
ponadto:
brzoskwinie świeże lub z puszki
1 jajko
Mąkę przesiać do miski, zrobić małe wgłębienie.
Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem, wlać do mąki i wymieszać. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę cukru, żółtka, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto. (w razie potrzeby dodać mąki lub dolać mleko)
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do posmarowanej tłuszczem keksówki ( 30x15 cm), odstawić aż ciasto podrośnie.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć brzoskwinie.
kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
składniki połączyć, kruszonką posypać ciasto.
Piec w temp. 180 st przez ok 30 min.
MOJA UWAGA:
z takiej ilości składników kruszonki wystarczyło mi na posypanie dwóch takich ciast, więc spokojnie z połowy składników można robić
3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
200 ml mleka
50 g drożdży
50 ml oleju
3 żółtka
szczypta soli
ponadto:
brzoskwinie świeże lub z puszki
1 jajko
Mąkę przesiać do miski, zrobić małe wgłębienie.
Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem, wlać do mąki i wymieszać. Odstawić na 20 min w ciepłe miejsce.
Do wyrośniętego ciasta dodać resztę cukru, żółtka, olej i sól. Wyrobić gładkie ciasto. (w razie potrzeby dodać mąki lub dolać mleko)
Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Ciasto wyrobić jeszcze raz i przełożyć do posmarowanej tłuszczem keksówki ( 30x15 cm), odstawić aż ciasto podrośnie.
Brzoskwinie pokroić na plasterki.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć brzoskwinie.
kruszonka:
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżki margaryny
składniki połączyć, kruszonką posypać ciasto.
Piec w temp. 180 st przez ok 30 min.
MOJA UWAGA:
z takiej ilości składników kruszonki wystarczyło mi na posypanie dwóch takich ciast, więc spokojnie z połowy składników można robić