Drozdzowy chlebek morelowy
Niezbyt slodki, ale bardzo morelowy puszysty chleb
2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
2 lyzki mleka w proszku
2 szklanki maki
1 lyzka roztopionego masla
1 lyzeczka cukru
3 lyzki powidel z moreli lub gestego dzemu morelowego
1/2 szklanki pokrojonych w mala kostke suszonych moreli
Drozdze wsypac do wody, zostawic na kilka minut az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki i wyrobic gladkie ciasto. Ciasto jest dosc rzadkie. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc przelozyc je do wysmarowanej maslem malej foremki keksowej (22x12cm), przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 30-45 minut. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut, az wierzch bedzie rumiany i patyczek wbity w srodek ciasta jest suchy. Wylozyc z formy i wystudzic na drucianej siateczce.
Niezbyt slodki, ale bardzo morelowy puszysty chleb
2 lyzeczki suchych drozdzy
3/4 szklanki letniej wody
2 lyzki mleka w proszku
2 szklanki maki
1 lyzka roztopionego masla
1 lyzeczka cukru
3 lyzki powidel z moreli lub gestego dzemu morelowego
1/2 szklanki pokrojonych w mala kostke suszonych moreli
Drozdze wsypac do wody, zostawic na kilka minut az zaczna tworzyc sie pecherzyki. Dodac pozostale skladniki i wyrobic gladkie ciasto. Ciasto jest dosc rzadkie. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godzine. Kiedy ciasto podwoi swoja objetosc przelozyc je do wysmarowanej maslem malej foremki keksowej (22x12cm), przykryc i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 30-45 minut. Piec w temperaturze 180 st.C przez 20-25 minut, az wierzch bedzie rumiany i patyczek wbity w srodek ciasta jest suchy. Wylozyc z formy i wystudzic na drucianej siateczce.