Buka @ 31 Aug 2021 napisał:
Buka @ 12 Aug 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1681198Składniki: mięsa niezbyt chude:
2 kg karkówki
1 kg boczku, niezbyt chudego
3 płaskie łyżki soli warzonej, 14-17g/kg
2 łyzeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki pieprzów: czarnego, czerwonego, białego
2 łyżeczki roztartej gorczycy
5 łyżek majeranku
5 ząbków czosnkuJeśli tak, to ile Ci wyszło słoiczków?
hazo @ 2 Sep 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1681932Buka, ja jeszcze dopytam - czy mielonkę w słoikach małych (350 mają napisane na dnie) też trzeba pasteryzować 1 godzinę i 2 razy po pół godziny czy może ciut krócej? Mówię o gotowaniu w zwykłym garnku, bo szybkowaru nie mam.Wydaje mi się, że szczególnie te 2 x po półgodziny są istotne ze względu na to, że słoiki wstawiasz zimne, woda może już wrzeć i czas już się liczy, ale zawartość w środku może nie mieć jeszcze tej samej temperatury. A musi mieć, jesli przetrwalniki mają zginąć. Już nic z tym mięsem się nie będzie działo więcej niż do tej pory.
Buka @ 2 Sep 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1681931Anko, często maszynki są niewinne, tylko nóż tępy, a czasem nawet sitko. Może czas na nowe?Dałam nóż i sitka mężowi, naostrzy mi w pracy na jakiejś szlifierce. Ale może być winna i maszynka, bo to jest tylko taka będąca elementem robota kuchennego Bosh Mum, to cudów się po niej bym nie spodziewała.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia