Dynia ze szpinakiem

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Dynia ze szpinakiem http://kuchnia-polska.net/dynia-ze-szpinakiem,197

1 kg dyni, 50 dag szpinaku, 6 dag masła, sól i pieprz do smaku.

Oczyścić szpinak z szypułek, umyć w dużej ilości wody, oczyścić dynię i pokroić. Włożyć warzywa do szybkowaru, wlać 1 szklankę wody, wsypać łyżeczkę płaską soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru zawartość jego zmiksować, dodać masło i wymieszać. Podawać ze świeżo zrobionymi grzankami z bułki pokrojonej w kostkę i przysmażonej na dobrym oleju.

Szpinak miałam mrożony, poza tym na koniec przyprawiłam potrawę czosnkiem i gałką muszkatołową, dałam też sporo pieprzu. Dzisiaj na obiad był makaron z tym sosem, ale to spokojnie może być kremzupa, np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
To jest dobra propozycja dla tych, co nie mogą jeść sera i śmietany.