Dżem truskawkowy z melisą
Wersja ekonomiczna dżemu truskawkowego powstałego po odlaniu soku.
1,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek
75 dag cukru
7-8 sporych listków świeżej melisy
Truskawki zasypać cukrem, odstawić na 1-2 dni.
Wymieszać truskawki z cukrem, zagotować, odszumować, gotować kilkanaście minut. Odcedzić sok (1-1,2 litra - w zależności od tego, czy chcemy mieć więcej soku czy dżemu) zagotować i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod kocykiem.
Pozostałe truskawki (wraz z sokiem) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z bardzo drobno pokrojoną melisą, gotować kilkanaście minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków (raczej małych), pasteryzować przez 15 minut.
Najlepiej odstawić na kilka dni.
Wychodzi ok. 1200 ml soku i ok. 800 ml dżemu
Wersja ekonomiczna dżemu truskawkowego powstałego po odlaniu soku.
1,5 kg umytych, oczyszczonych truskawek
75 dag cukru
7-8 sporych listków świeżej melisy
Truskawki zasypać cukrem, odstawić na 1-2 dni.
Wymieszać truskawki z cukrem, zagotować, odszumować, gotować kilkanaście minut. Odcedzić sok (1-1,2 litra - w zależności od tego, czy chcemy mieć więcej soku czy dżemu) zagotować i przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem i studzić pod kocykiem.
Pozostałe truskawki (wraz z sokiem) rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, wymieszać z bardzo drobno pokrojoną melisą, gotować kilkanaście minut, przełożyć do wyparzonych słoiczków (raczej małych), pasteryzować przez 15 minut.
Najlepiej odstawić na kilka dni.
Wychodzi ok. 1200 ml soku i ok. 800 ml dżemu