Dżem truskawkowy z wanilią i octem balsamicznym

Marianka

Member
Cze 24, 2008
22
0
0
Zrobiłam na probe słoiczek, nie miałam wanilii i dałam cukier waniliowy. Nie spodziewałam się takiego efektu, smakuje pysznie:) Zabieram się za produkcję na większą skale;)
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Zrobiłam pyszny jest! i ma piękny rubinowy kolor!

to te dwa słoiczki po prawej
DSC08255.JPG

może się komuś przyda ja robiłam z proporcji 2 i trochę kg truskawek, 1/2 kg cukru, sok i skórka z jednej cytryny, kawałek wanilii i 2 łyżki octu balsamicznego, wyszły mi trzy słoiki.
na pewno będa powtórki
icon_smile.gif
Dzięki
cvety.gif
 

Załączniki

  • DSC08255.JPG
    DSC08255.JPG
    38.1 KB · Wyświetleń: 6

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
U Was taki sliczny, a mi wyszla paciaja:(
Na szczescie dobra paciaja!
icon_smile.gif

Jak dlugo go smazycie? Wiem, ze z przerwami, ale tak mniej wiecej?
Jest roznica miedzy smazeniem na patelni a wrzuceniem skladnikow do garnka?
 

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
deanne ja nie smażylam na patelni, zasypałam truskawki cukrem i jak poscily sok, dodalam reszte skladnikow i gotwalam w garnku na malym ogniu, przez 3-5 godzin, az zgesnialo, prawie nie mieszalam wiec w dzemie ma cale truskawki
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Wanilii nie dawalam, bom zrazona po dzemie bananowym, ktory wywalilam.
Musze przyznac (nie moge sie wykrecic
fiesgrins.gif
) ze ocet jest genialnym dodatkiem. Zwykle dzem truskawkowy jest slodko mdly, a ten orzezwiajaco kwaskowy. Tym bardziej, ze dodalam korzen imbiru.
Swietny!