- Wrz 7, 2010
- 3,391
- 0
- 0
Niedawno bralam u dziel w Swiatowym Dniu Modlitwy Kobiet, w tym roku krajem przewodnim bylo Chile. W materialach przygotowawczych dostalysmy troche przepisow i wczoraj wyprobowalam Empanadas. Sa tak proste do zrobienia i pyszne, ze musze sie z Wami podzielic przepisem
750g maki,
50g drozdzy,
12 lyzek oleju slonecznikowego lub innego,
400 - 500 ml mleka,
1-2 lyzeczek soli,
Kto chce upiec nadziewane na slodko empandas powinien wziasc szczypte soli i 100 g cukru)
troche zoltka do sklejenia brzegow.
Make, drozdze olej i mleko wymieszac (dodac 400 ml mleka i jak bedzie za malo to wtedy dopiero dodac reszte). Ciasto odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. male kawalki ciasta formowac w kulki i rozwalkowac. Nadziewac podobnie jak pierogi i skleic brzegi za pomoca zoltka. Ja w niektorych zapomnialam o zoltku i tez sie dobrze skleily i w trakcie pieczenia nie rozkleily wiec moim zdaniem cala zabawa z zoltkiem zbyteczna. Peruwianskie empanadas maja ok 10 cm dlugosci lub troche wiecej. Nadziewa sie dowolnie, na polnocnym wybrzezu czesto owocami morza i roznymi rybami w centralnej czesci kraju miesem.
Ja podsmazylam cebule i dwie papryki, dodalam tunczyka z puszki i pieczarki i bylo pyszne. Na koniec zabraklo mi nadzienia, do pozostalych krazkow wsypalam troche cukru z cynamonem i wlozylam kawalki jablek.
Smacznego
750g maki,
50g drozdzy,
12 lyzek oleju slonecznikowego lub innego,
400 - 500 ml mleka,
1-2 lyzeczek soli,
Kto chce upiec nadziewane na slodko empandas powinien wziasc szczypte soli i 100 g cukru)
troche zoltka do sklejenia brzegow.
Make, drozdze olej i mleko wymieszac (dodac 400 ml mleka i jak bedzie za malo to wtedy dopiero dodac reszte). Ciasto odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. male kawalki ciasta formowac w kulki i rozwalkowac. Nadziewac podobnie jak pierogi i skleic brzegi za pomoca zoltka. Ja w niektorych zapomnialam o zoltku i tez sie dobrze skleily i w trakcie pieczenia nie rozkleily wiec moim zdaniem cala zabawa z zoltkiem zbyteczna. Peruwianskie empanadas maja ok 10 cm dlugosci lub troche wiecej. Nadziewa sie dowolnie, na polnocnym wybrzezu czesto owocami morza i roznymi rybami w centralnej czesci kraju miesem.
Ja podsmazylam cebule i dwie papryki, dodalam tunczyka z puszki i pieczarki i bylo pyszne. Na koniec zabraklo mi nadzienia, do pozostalych krazkow wsypalam troche cukru z cynamonem i wlozylam kawalki jablek.
Smacznego
Ostatnią edycję dokonał moderator: