kasha
Member
- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 2
- 0
qd @ 8 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594947Takie klasyczne z ciecierzycy to ja piekłam i znakomicie się to sprawdzilo.Czy bez dodatku tłuszczu wewnątrz nie rozpadną się?
qd @ 8 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594947Takie klasyczne z ciecierzycy to ja piekłam i znakomicie się to sprawdzilo.Czy bez dodatku tłuszczu wewnątrz nie rozpadną się?
mexikana @ 8 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594957Moje sie nie rozpadly
Nie wiedzialam, ze yrsa ma tu swoj falafel i dlatego wczoraj robilam z przepisu mojej chrzesniaczki - Mai. Ciagle sie odchudzam, wiec pieklam swoje kuleczki w piekarniku. Na cieplo byly przepyszne, na zimno ciut suche. Robilam na dwa razy ( mialam namoczona ciecierzyce na humus, a sie okazalo, ze nie mam ani tahini ani sezamu) i jak do masy dodalam ze dwie lyzki wody (na 500g namoczonej ciecierzycy) falafele byly lepsze.
Z jednej czesci uformowalam, tak jak Majka, hamburgery z dodatkiem szpinaku.Rewelacja, właśnie o coś takiego mi chodziło,
V. się odchudza ale potrzebuje zjeść coś w drodze do domu,
super że tłuste nie są bo inaczej to ręce w kierownicę albo w fotel by musiał wycierać
kasha @ 9 Nov 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1594958V. się odchudza ale potrzebuje zjeść coś w drodze do domu,
super że tłuste nie są bo inaczej to ręce w kierownicę albo w fotel by musiał wycieraćI jeszcze jeden myk - nieortodoksyjne to ale wygodne: mase na falafle rozplaszczasz na desce/stolnicy i wycinasz nieduże krążki, jakis 1 cm grubości. I takie pieczesz.
Samej masie doskonale robi parę godzin w lodówce zanim zaczniesz formować i piec, tęzeje nieco i mniej sie sypie przy formowaniu.Patent z ksiązki "Jerozolima" Ottolenghiego.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia