- Kwi 12, 2006
- 7,139
- 0
- 36
Składniki:
- 6 żółtek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany,
- 2 łyzki ocztu lub spirytusu
- szczypta soli.
Ze wszystkich składników (prócz octu!) zagnieść ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać ocet i wyrobić ponownie, po czym dobrze wybić wałkiem. Ciasto schłodzic przez godzinę w zamrażalniku.
Po wyjeciu wałkować i wykrawać faworki. Piec na mocno złoty kolor (170stopni).
Gorące posypać cukrem pudrem. (Niestety nie znam autora przepisu.)
- 6 żółtek,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek kwaśnej śmietany,
- 2 łyzki ocztu lub spirytusu
- szczypta soli.
Ze wszystkich składników (prócz octu!) zagnieść ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać ocet i wyrobić ponownie, po czym dobrze wybić wałkiem. Ciasto schłodzic przez godzinę w zamrażalniku.
Po wyjeciu wałkować i wykrawać faworki. Piec na mocno złoty kolor (170stopni).
Gorące posypać cukrem pudrem. (Niestety nie znam autora przepisu.)